MIRE FIGYELJÜNK A MUSKÁTLINÁL?

Széppé szeretnéd erkélyedet varázsolni?


Számomra a muskátli a rózsa után az egyik legszebb kerti virág. Nagyszüleim és szüleim ablaka, udvara mindig tele volt szebbnél szebb muskátlival. Szeretnélek pár tanáccsal segíteni, hogy egész nyáron szép virágaid legyenek a balkonládában vagy az erkélyen. Megmutatom, én hogyan csinálom! A képeken az én muskátlijaimat láthatod.

A muskátli Dél-Afrikából származik, így hozzászokott a meleghez és a szárazsághoz. Mégis sok mindentől függ, mennyi vizet és gondozást igényel a növény.

A muskátli szereti a napfényt, de gondoskodnunk kell a számára a megfelelő vízről, és tápanyagról is. Olyan helyet válasszunk, ahol pár órát félárnyékban vannak a cserepek.

 

Nagyon fontos a cserépedény kiválasztása. A muskátli fajták erőteljesen növekednek, a nyár közepén 40-50 centisre is megnőhetnek. Ezért fontos, hogy elég nagy edénybe ültessük, hogy a földje ne száradjon ki, és a gyökerek is elférjenek benne. Kérlek figyeljetek arra, hogy a kisméretű, sötét színű láda a napon átforrósodik, és szinte megsül benne a muskátli gyökérzete.

Az öntözésre is kérlek figyelj! A nyári melegben akár naponta kétszer is meglocsolhatjuk a növényeket, de a felmelegedett talajra soha ne öntsük hideg vizet, mert az átforrósodott gyökerek könnyen befüllednek, bepállnak. Én este szoktam öntözni a növényeimet, egy hordóból veszem a vizet, amelyben esővizet tárolok. Ha lehet, közvetlenül a muskátli tövéhez öntsünk a vizet, így egyből fel tudja szívni a nedvességet. A szirmok közé lehetőleg ne kerüljön öntözővíz, mert be fognak barnulni. Hetente muskátli tápoldatot is kapnak a virágaim. Ajánlom nektek is, meglátjátok majd a jótékony hatását!

Bár kicsit időigényes, de az elnyílt virágokat minden héten leszedem, így újabb virágzásra adok esélyt a muskátlinak. Futómuskátli esetén havonta egyszer vágom a hajtásokat.

Megfigyeltem, hogy a muskátli levelének különleges illatát a szúnyogok, legyek nem szeretik, így jó, ha az ablakok alá teszed.

Legyen mindenkinek muskátli virágos az ablaka! Szívesen segítek benne!