MINDEN AMIT A KULLANCSOKRÓL TUDNI ÉRDEMES

Kedves Kirándulást Szerető Barátaim,

Kirándulás után volt már, hogy kullancsot találtál testedben?
Háziállatod szőrzetében is volt már ilyen élősködő?

A tavaszi túrázások, iskolai kirándulások ideje közeledik, ilyenkor sokkal többet járunk erdőben, nem csoda, hogy megnő a kullancscsípések száma is. Kedvenc háziállatainkban, kutyában és a macskában is találhatunk ilyen káros élőlényeket.

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Gyerekkoromban is sokat tartózkodtam, játszottam az erdős, ligetes területeken és bizony Édesanyám esténként több kullancsot is szedett ki belőlem. Engem a mai napig is szeretnek ezek a vérszívó élőlények. Sokat tartózkodok a természetben és az elmúlt napokban ismét találtam magamba két kullancsot. A globális felmelegedés következtében kullancsok már nem csak az erdőben, de a közparkokban, magánkertekben is felütötték a fejüket.

Mit kell tudnunk a kullancsok világáról?

A kullancsok vérszívó életmódú élőlények. A vérszívás során számos kórokozót juttathatnak a gazda vérkeringésébe. Magyarországon mintegy 30 kullancsfaj előfordulása ismert, melyek közül a leggyakoribb és a legnagyobb közegészségügyi jelentőséggel bíró a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Állategészségügyi jelentőségű fajok, a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) és a barna kullancs (Rhipicephalus sanguineus).

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Hol és hogyan terjed a közönséges kullancs?

Azt tapasztalom, hogy a magas páratartalmat biztosító lomberdők aljnövényzetének a lakója. Megfigyelhető, hogy bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területeken is előfordul.

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Lakó környezetben is találkozhatunk vele, különösen az összefüggő növényzettel borított kisebb-nagyobb területeken, így parkokban és családi házak kertjeiben, magas fűvel benőtt, elhanyagolt területeken is egyaránt. A kertekbe a háziállatok, a kutyák, macskák, madarak és vadon élő kisemlősök révén kerülhet be.

Milyen környezeti igényei vannak a kullancsnak?

A biológiai ismeretek függvényében életciklusa 3 év alatt zajlik le. Fejlődésükhöz 8-11 fokos hőmérséklet, a gazdakereséséhez minimum 80 % relatív páratartalom és 24 fokos hőmérséklet szükséges. Az elmúlt enyhe tél segítette a gyorsabb életciklust és az egyedszámuk növekedését. 

A természetben a kifejlett kullancsok 1,5 m magasságig kapaszkodnak fel. Olvastam, hogy a nyálmirigyükkel speciális, higroszkópos tulajdonságú anyagot választanak ki, amely a nedvességet megköti. Így több napig a növényen tudnak függeszkedni.

Hogyan képesek a gazdaszervezetet megtalálni?

Túrázás, kirándulás alkalmával sokat találkozunk füves és cserjés területtel. Ezeken a növényeken jellegzetes testtartást felvéve várakoznak a gazdaszervezetre.

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Tudjatok róla, van egy jellegzetes szervük a Haller-féle szerv, mely a kémiai ingerek felfogására szolgál. A kullancs gazdát az általa kilélegzett CO2, NH3, vajsav, hő, pára és a mozgás keltette rezgésekből ingerek által érzékeli. A kullancs nem képes ugrani.

Hogyan károsít a kullancs?

A kullancs a bőr felületén megfelelő helyet keres, majd ollós működésű csáprágójával fájdalommentesen kis sebet ejt, melybe belefúrja szipókáját. A nőstények vérszívása két szakaszból áll. Az első 48 órában a vérvétel üteme lassú, a testméret a kezdetinek mintegy 2-3 szorosára nő. A harmadik nap után a szívás üteme fokozódik és a folyamat végére a nőstény kullancs testmérete az eredetinek kb. tízszeresére nő.

A párzást követően a hím rövidesen elpusztul, a nőstény az újabb gazdaszervezeten 6-10 nap alatt vérrel teleszívja magát, majd a következő hónapok során 1000-5000 petét helyez el a talajon.

Milyen módon fertőzi meg a gazdaszervezetet a kullancs?

A kullancs a felvett vér víztartalmának nagy részét nyálmirigyével kiválasztja, és a sebbe visszajuttatja. E folyamat során kórokozókat juttathat a gazdaszervezetbe, és a fertőzött kullancs a közelében vért szívó többi kullancsnak is átadhatja a kórokozókat. Tudjatok  kérlek róla, hogy miután a kullancs végzett a táplálkozással visszahúzza a szipókáját a sebből és a talajra pottyan, ahol megkezdi a vér emésztését, ami akár egy évig is eltarthat.

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Milyen betegséget terjesztenek a kullancsok?

Elsődleges betegség a Lyme-kór, mely ellen megelőző védőoltás nincs, de antibiotikumos terápia van. A kullancsencephalitis betegség is jelentős gondokat okozhat, mely ellen megelőző védőoltás van, de gyógykezelés nincs.

Olvastam egy érdekes dolgot, amit szeretnék megosztani Veletek. A Lyme-kór ma már az egész világon elterjedt. A betegséget a szarvasok bőrén élősködő egyik kullancsfajta okozza. 1975-ben észlelték először egy amerikai kisváros, a Lyme nevű település környékén, ahol egyre több, addig ismeretlen megbetegedést regisztráltak.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk Lyme-kórra, vagy agyhártyagyulladásra?

Jellegzetes tünetek bőrpír foltok formájában, rossz közérzet, étvágytalanság, izomgyengeség, hányinger, láz, hidegrázás formájában jelentkezik.  Ha a kullancs nem fertőző, semmilyen tünetünk nem lesz a csípést követően.

Minden amit a kullancsokról tudni érdemes

Hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen?
Mitől véd az oltás, meddig hat a spray?

Kirándulások során érdemes befedni a bőrünket: viseljünk könnyű inget, hosszú nadrágot, hogy minél kisebb bőrfelület legyen szabadon! A megfelelő öltözet mellett léteznek különböző kullancsriasztó krémek és spray-k, melyek 4-6-8 órás védelmet biztosítanak. Ezeket egyaránt lehet bőrre és ruhára is fújni. A másik fontos szabály, hogy ezeknek a szereknek a használata két éves kor alatt nem ajánlott. Fontos, hogy a gyerek kezére ne kerüljön a spray-ből/krémből, hiszen lenyalhatja.

Ha sokat járunk a szabadban munkánk vagy hobbink miatt, érdemes beoltatni magunkat. Az oltás véd az agyhártyagyulladás ellen. Az első beoltás után három hónapra, majd egy évre megismétlik az oltást, majd három év után a beteg egy úgynevezett emlékeztető oltást kap.

Mi a leghatásosabb módszer a kullancs eltávolításra?

Több tévhit terjed ezzel kapcsolatban. Mindenféle kenegetés és nyomkodás tilos, hiszen ez által az állat fuldokolni kezd, és visszaöklendezi a testünkbe a fertőzött vért. A sikeres eltávolításhoz alkalmazhatunk patikákban beszerezhető kullancscsipeszeket és kullancskanalakat.

Kullancskiszedő

A kullancsot a feje és a potroha között kell megfogni, és úgy kivenni. Eltávolítás után a bőrt fertőtlenítsük le. Vigyázzunk, hogy a feje ne szakadjon bele a bőrünkbe.

Kullancskiszedő

 

Kullancsmentes túrázásokat kívánok!

Együtt – Mindenkiért!