GYÜMÖLCSFÁK METSZÉSE TAVASSZAL

Tavaszi korona alakítás a gyümölcsösben

Sipos Gazda tanácsai a metszésről

Kedves Kertészkedést Szerető Barátaim,

Az elmúlt időszakban sok érdeklődő kérdést kaptam a gyümölcsfák metszésével kapcsolatban. Mikor érdemes, meddig jó és hogyan végezzem? Szeretek metszeni, szeretem a fa illatát és az alkotás szépségét. Így én is elvégeztem a metszéseket a kertben a gyümölcsfákon. Szeretném megosztani Veletek e kérdésekre a gondolataimat.

Sipos Gazda tanácsai a metszésről

Miért kell metszeni?

Kertészeti szakmánk elengedhetetlen művelete a metszés. A metszés kivitelezése a fa fajától, korától és fejlettségi állapotától is függ. Fontos tényező a fa kora, hiszen a fiatal, növekedésben lévő fáknál metszéssel alakítjuk-formáljuk meg a koronát, alapozzuk meg a termő évek jó termésének alapjait.

A termőre fordult fáknál, a metszés révén alakítjuk ki és tartjuk fenn a megfelelő egyensúlyt a terméshozam és a növény növekedése között. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy metszés nélkül a fák koronája előbb-utóbb besűrűsödik, a károsítók jobban megtelepednek a lombozaton is, a termések egyre kisebbek, a növények idő előtt betegek lesznek és elöregednek.

Mikor metsszünk a fákat?

Időjárás függvényében kezdjük el a metszési munkákat. Egész évben végezhetünk metszéseket. A legnagyobb metszési munkák a nyugalmi időszakban vannak, amikor a növények növekedése leállt, vagy lelassult. Ezt hívjuk szakmailag fásmetszésnek. Növekedési, fejlődési fázisban túlnyomórészt zöldmetszéseket végezhetünk.

Lemetszett faág

Szeretném javasolni, hogy február végén, március elején mikor a fagyok elmúlnak, akkor kezdjük el a munkálatokat. Mikor 0oC felett van a hőmérséklet, akkor lassan elkezdhetjük a metszéseket, ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén a vágás okozta sebzéseken keresztül a növényt fagyási sérülés érheti. Ezt az időpontot házi kertekben lehet tartani, de nagyobb kertészetekben már kevésbé. Azt javaslom a kedves Kollégáknak, hogy ha tehetik, úgy kell ütemezni a munkákat, hogy először a kevésbé érzékeny fajtákat metsszük, majd a tavasz közeledtével a fagyra érzékenyebbeket vegyük munka alá.

Ekkor még az ágak csupaszok, a korona megfelelően áttekinthető. Szeretném javasolni Nektek, hogy ha tehetitek, még rügyfakadás előtt fejezzétek be a munkát. Az őszi- és a kajszibarack esetében még „piros bimbós” állapotban is lehet metszeni, de én hasznosabbnak találom a zöld metszéseket.

Rügyfakadás (rügypattanás) előtt

Többen a késői metszést támogatják. A késői metszés előnyének tartom, hogy ilyenkor már látható, melyek azok a rügyek, amelyek termést fognak hozni, tudjuk szabályozni a termésmennyiséget is. Az őszi- és a kajszibarackra nem jellemző, hogy „könnyezik”, nem veszítenek ebben a szárazságban a nedvkeringésükből energiát.

Többen kérdeztek a dióról. Mit tegyek a dió esetében, ha sűrű a korona? Ha besűrűsödtek az ágak, akkor csökken a korona belsejében a termésmennyiség. Kérlek, tudjatok róla, a dió csak az egyéves hajtokon terem, jellemzően a csúcsrügyekből fejlődnek a termései. Így a metszés legmegfelelőbb időpontja a késő tél, időjárástól függően február végéig végezzük el a dió metszését. Késői metszés esetén már közelebb van a kihajtás ideje, akkor erősen nedvezik a fa, a metszési felületeken.

Milyen eszközzel végezzük a metszést?

A metszés folyamatát metszőollóval végezzük. A korszerű olló sokat segít a munkánkban, ezért, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, bízzuk inkább hozzáértő szakemberre az élezést. Az életlen szerszám súlyosan roncsolja a fa szövetét, ami káros a növényeinknek. Az ollóval maximum úgy tapasztalom, hogy a 2 cm átmérőjű ágakat vághatjuk le szakszerűen, így nem roncsoljuk a fa szövetét.

Tavaszi munka a kertben

A vastagabb ágak eltávolításához használjunk gallyvágó ollót, vagy szükség esetén vegyük elő a fűrészt is.

Mire figyeljünk a metszéskor?

Erős visszametszés esetén, erősebb hajtásfejlődésre számíthatunk, ami viszont rövidtávon a termés rovására mehet. Kérlek Benneteket, a fiatal fákat ne metsszétek erősen vissza, ekkor még a növekedésük erőteljes. A jelentős visszavágás, a nagyobb terméshozamot akadályozza, késlelteti. Erős visszametszést idősebb fák esetében javaslok, vagy olyan fáknál, ahol valamilyen betegség, sérülés történt, mert ezáltal serkenthető a hajtásnövekedés. A kisebb mértékű metszés hasznos lehet, mert fokozza a termőrészek képződését.

Sipos Gazda gyümölcsfák metszése tavasszal

Megfigyelhető, hogy a gyümölcsfákat két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy erőteljes vagy kevésbé erős metszést igényelnek. Az alma, a körte, a szilva és az őszibarack már komolyabb metszést igényel. Kisebb mértékű metszést alkalmazunk a cseresznye, a meggy, a dió, az idősebb kajszibarackfa esetében. A szaktanácsadási munkám során javaslom, hogy az intenzív termesztési módok esetén alkalmazzanak minden évben erős metszést bizonyos gyümölcsfajtáknál. A kajszibarack esetében a termőrészek a hajtások végén fejlődnek, ha jelentősen visszametsszük a fiatal hajtásokat, azzal a termés egy részét eltávolítjuk a fákról. Ez terméshozam szempontjából nem kedvező.

Az erős végálló rüggyel rendelkező fajtákat (Pl.: dió, gesztenye, kőris, berkenye), a kevés elágazást és vastag vesszőket fejlesztőket (Pl.: szivarfa, ecetfa), a szép koronát fejlesztőket (Pl.: tölgy, bükk, liliomfa, nyír), nem szoktuk metszeni.

Gyümölcsfák közül sem javaslom mindegyik metszését. Ezek közé tartozik a dió, mogyoró, szilva, mandula, cseresznye, sárgabarack, meggy.  A jó koronanevelőket, a szabad koronaformában termesztendő növényeket, és a metszést nem jól tűrőket, csak ritkítási, növény-egészségügyi, vagy ifjítási célból alakítsuk.

Milyen lépésekkel végezzük a munkát?

Első lépésként szeretném javasolni, hogy távolítsuk el a fákról az elhalt, beteg, sérült részeket. Majd alakítsuk a koronát, távolítsuk el a befelé, illetve a felfelé fejlődő hajtásokat. Fontos, ha egyszerre sok hajtást eltávolítunk, akkor arra késztetjük a fát, hogy sok fattyúhajtást neveljen, így kevesebb termést hozhat. A metszés, a korona alakítása legyen fokozatos, évről évre következetesen folytatott munka. Így a kertész szeme megnyugszik a szép fák láttán.

Mi történjen a metszési sebekkel?

A metszés során a nagyobb átmérőjű sebeket és környéküket, azonnal sebkezelő anyaggal (Pl.: Biocera, Fadoktor, Fagél) kenjük be az előírásnak megfelelően.

Ezután következhet a tavaszi lemosó permetezés. Jó munkát kívánok!