FÖLDLABDÁS FENYŐ ÉLETE KARÁCSONY UTÁN

Karácsonyi emlékeink a kertünkben is tovább élnek – Földlabdás fenyőfáról

Sipos Gazda tanácsai

Lassan végéhez közeledik a karácsonyi ünnepkör és a szépen feldíszített fenyőfáink lassan elvesztik ünnepi öltözetüket. Több gondolat és megkeresés érkezett az elmúlt időszakban hozzám, hogy mit tegyünk a gyökeres fenyőfával? Nézzük meg Együtt, hogy mire figyeljünk a kicsi, fejlődő fenyőfánk további sorsával.

Az elmúlt években gyakrabban vásároltam földlabdás fenyőt karácsonyra, azzal a szándékkal, hogy az ünnepek elmúltával kiültessem és figyeljem fejlődését és szépségét.

Megfigyeltem az évek során, hogy a földlabdás fenyőket legjobb csak néhány napig a lakásban tartani, majd javaslom a szabadban tárolni vagy, ha tehetjük, ültessük el. A földlabdás fenyő vásárlását csak azoknak javaslom, akik utána megfelelően tudnak gondoskodni ápolásáról.

Gyerekkoromban is mindig szerettem, ha a karácsonyfa hosszabb ideig díszíti a szobát, így a lakásunkat is.  Nagy előnynek tudhatjuk, hogy Karácsony után a földlabdás fát nem kell azonnal kidobni, így akár a lakásban, akár kiültetve a kertünk ékköve lehet.

Kérlek, tudjatok róla, hogy a földlabdával árult fenyőket általában októberben-novemberben emelik ki a földből. Nem megfelelő gondozás esetén, komoly károkat szenvednek, érdemes vásárláskor is alaposan megvizsgálni a fenyő állapotát. Ha az ágak végig simításakor túl sok tűlevél pereg le, érdemesebb másikat választani, de ez történik akkor is, ha a fenyőnk a lakásban kiszáradt. Az egészséges fán nincsenek megbarnult ágak, nem hullanak a tűlevelek.

A vágott lucfenyőnél szomorúan láttam, hogy olyan gyorsan elkezdte a levelét hullatni. Leszüretelés után, minden tele volt tűlevéllel. A földlabdás fenyőfa esetén nem így van. Még él a fa, addig nem száradnak el a levelek, és nem kell félnünk attól, hogy lehullnak. Szeretem, mert a földlabdás fenyőfának meg van a hangulata, illata, mint a vágott fenyőnek, mégis sokkal jobb, mint a műfenyő.

Hogyan gondozzuk a földlabdás fenyőfát a lakásban?

Nagyon fontos azt tudni, hogy a földlabdás fenyők nem a lakásba valók, mert nagyon nehéz kialakítani azokat a körülményeket, amikben megfelelően érzik magukat. A cserép nélkül vásárolt fenyőfát tegyük egy megfelelő tartóedénybe és helyezzük bele a zsákkal együtt. Javaslom, hogy a tartóedény alján legyenek lyukak és rakjunk alá alátétet, ne folyón ki az öntözővíz.

A növényünk nem szereti a meleget, igazi stresszt jelent számára a szabadtéri és a szobahőmérséklet közötti nagyobb különbség. Az ünnep előtt tartsuk hűvös, fagymentes helyen. Hetente kétszer öntözzük meg. Fokozatosan szoktassuk a meleghez, majd csak utána kerüljön a meleg szobába, az ünnepi helyére. A lakásban, ha megtehetjük, tartsuk távol a fűtőtesttől. Öntözzük, ne hagyjuk kiszáradni, a földje mindig legyen nyirkosan tartva, hiszen a kiszáradt gyökereken a későbbi beöntözés már nem segít.

A földlabdás fenyő ágait ne vágjuk le. Törekedjünk arra, hogy a gyertyák, csillagszórók ne okozzanak sérülést a fán. Díszekből csak a könnyebbeket válasszuk.

Szeretném tanácsolni Nektek, hogy kiültetés előtt a fenyőfát folyamatosan szoktassuk hozzá a kinti hőmérséklethez. Hiszen a szoba 21-22 fokos hőmérsékletéről hirtelen a 2-3 fokba kerül a növényünk, mely nem tesz jót a fejlődésének. Először pár hétig tartsuk 12-14 fokon, majd 4-5 fokon, és ezután lehetőség van kiültetni a fánkat.

Gondolataim a kiültetés lépéseiről

Úgy szoktam kezdeni, és szeretném Nektek is javasolni, hogy az ünnepek elteltével fokozatosan szoktassuk a fenyőnket a hideghez, először a garázsba vagy hűvösebb helyiségbe tegyük ki. Csak pár nap múlva vigyük ki a szabadba, ássunk a gyökér méreténél körben minimum 25 cm-rel nagyobb ültető gödröt. Tegyük bele a növényt, vágjunk nyílásokat a zsákra, de ne vegyük le. Ha lehetőségünk engedi, tegyünk mellé fenyőföldet és vízzel iszapoljuk be. A fánk tövét takarjuk be lombbal, szalmával. Az ültető hely kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy a fa pár év alatt magasabbá és terebélyesebbé válik, ezért ne ültessük közel a házhoz vagy a kerítéshez.

A vásárlásaim során, volt, hogy úgy alakult, hogy vödrös fenyőt vásároltam. Ekkor az ültetési technológia hasonló, azzal a különbséggel, hogy a vödörből vegyük ki a növényt és úgy ültessük el. Száraz tél esetén és enyhébb időben öntözni kell a fát. Bátorítalak Benneteket, hogy a kiültetés előtt már korábban, míg a talaj nem fagy át, ássuk ki az ültető gödröt és takarjuk le szalmával, vagy levelekkel! Amennyiben nem sikerült időben ültető gödröt ásni vagy nem sikerült előre eldönteni a kert melyik részébe kerüljön a fenyőnk, akkor tavaszig maradhat a vödörben. Fontos, hogy fagymentes időben rendszeresen öntözzük. Szerves trágyát vagy műtrágyát ne tegyünk az ültető gödörbe, mert nem használ a növénynek. A földet tömörítsük a tövéhez, így tudjuk megakadályozni a kidőlést. Az első két év kritikus a növény életében, mert nem tökéletes a begyökeresedése a növénynek, ezért fontos az alapos öntözés.

A fánk így szépen fejlődik, és mikor rátekintünk a zöld tűleveleire, a szép közös karácsonyunk ünnepi pillanatai jutnak eszünkbe.

Együtt – Mindenkiért