AZ ELHANYAGOLT KERTEK ÁTKA: A VESZÉLYES PARLAGFŰ

Becslések szerint Magyarországon mintegy 5 millió hektár területen burjánzik parlagfű, ebből 720 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. Minden ötödik magyar szenved a parlagfűtől.

A parlagfű allergia ma már népbetegségnek számít.

Mikor virágzik a parlagfű? A parlagfű virágzási ideje július közepétől az első fagyig tart. A növény fejlődése azonban már hónapokkal korábban, március végén megindul a talajban megbúvó magvakból.

A gyógyszergyártók bevétele jelentősen megugrik az allergiaszezonban. Az egyetlen vényköteles allergia elleni gyógyszer iránti kereslet áprilistól szeptemberig csaknem 73 százalékkal nő.

Tudod-e, hogy az 1 m3 levegőben már 35 darab pollen is allergiás reakciót vált ki az emberi szervezetben? Ezért is megdöbbentő az adat, hogy hazánkban még az alacsony pollenkoncentrációjú területeken is legalább 400 darab pollen van a levegőben. Ennek következtében évről évre nő a parlagfű-allergiások száma.

Az allergia népbetegséggé válásnak fényében ellentmondásos, hogy többen nem veszélyes gyomnak, hanem „értékes gyógynövénynek” tekintik a parlagfüvet, hajtását szárazon vagy nyersen különféle betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazzák. A parlagfű hosszú távú fogyasztásának hatását, kockázatait azonban eddig senki sem vizsgálta.

Arról viszont már olvastam, hogy a SZTE Gyógyszerésztudományi, illetve az Általános Orvostudományi Kar kutatói vizsgálatba kezdtek, amely során elsőként tanulmányozták a parlagfű tartós alkalmazásának veszélyeit állatkísérletben. A vizsgálatsorozatban tapasztalt agy- és vesekárosító hatás megkérdőjelezi a parlagfű hosszú távú humán fogyasztásának biztonságosságát.

Parlagfű - parlagfű allergia

Környezetünk védelme, a súlyos allergiás tüneteket okozó parlagfű mindannyiunk feladata és felelőssége – gyermekeink védelme érdekében is. Fogjunk össze, ne engedjünk, hogy ilyen parlagfűtől elvadult területek legyenek Magyarországon!

Vigyázzuk, óvjuk egészséges környezetünket és tegyünk is érte! Tarts velem!