10 KERTI TIPP ÉS PRAKTIKA, EXTRÉM HŐSÉG IDEJÉRE

Kedves Barátaim,

Lassan hozzá kell szoknunk, hogy nyaranta egymást érik a 40 fokot közelítő hőhullámok, ráadásul sokszor vízhiánnyal súlyosbítva. De vajon mit tehetünk azért, hogy a növényeink könnyebben átvészeljék ezeket az extrém időszakokat? A következő tanácsokkal ebben szeretnék segíteni.

A szélsőséges hőség sok növénynek nemcsak stresszt okoz, de – az öntözés ellenére – még a növekedésüket is leállíthatja. Sőt mivel a rendkívül magas hőmérséklet a virágportermelésre is káros, még akár a termés is elmaradhat. Más növények rendkívül gyorsan elszáradnak, és elhullajtják magjaikat. A következő tippek segítségével azonban mérsékelhetjük a hőség káros hatását a veteményeskertben.

Talajtakarás - öntözés

1. Ültessünk hőséget kedvelő növényeket

Keressük azokat a zöldségeket, amelyeket jól bírják a forróságot. Ezek közé tartozik a paradicsom, a padlizsán, a dinnye, a tök, a paprika, a malabári spenót, az édesburgonya vagy az okra. Azonban még ezek közül a növények közül is sokan elhullajtják a virágaikat, és leállíthatják a terméskötést, ha a hőmérséklet rendszeresen meghaladja a 32 fokot.

2. Gondoskodjunk a vízellátásról

Agyagos talaj esetén hetente legalább egyszer, homokos talaj esetén pedig hetente kétszer legalább 15 cm mélyen áztassuk át a talajt a növények környezetében. Bizonyos helyzetekben akár napi öntözésre is szükség lehet. Ne találgassunk: ellenőrizzük a talaj nedvességtartalmát úgy, hogy egy lapát segítségével 15 cm mélyről mintát veszünk. Szélsőségesen meleg időszakokban legalább kétszer annyi (vagy még több) vízre lesz szükségük a növényeknek. Az erős szél szintén növelheti a vízigényt.

3. Győződjünk meg róla, hogy megfelelő a talaj szervesanyag-tartalma

A szerves anyagokban gazdag talaj (amely kb. 5-9% szerves anyagot tartalmaz) több vizet képes megtartani. Ezenkívül az egészséges talaj, amely tele van hasznos talajlakó szervezetekkel, például mikorrhiza gombákkal, segít a növényeknek jobban elviselni a szárazságot.

4. Borítsuk be a talajt mulccsal 5-6 cm vastagon

Komoly gondokat okoz a szárazság és a vízhiány

Ha szalmát, fűnyesedéket, aprított leveleket stb. használunk mulcsként, az szigeteli a talajt a forróságtól, és késlelteti a kiszáradását. Találjuk meg az ideális magasságot, a túl vastag takaróréteg ugyanis megakadályozhatja, hogy az eső elérje az alatta lévő talajt, mivel a mulcs is nagy mennyiségű vizet szívhat magába.

Élő talajtakarást is alkalmazhatunk: például a tehénborsó (Vigna unguiculata, kevésbé elterjedt nevén homoki bab) az egyik legjobb aszálytűrő pillangósként a kiszámíthatatlan időjárású, savas talajú termőterületek népszerű takarónövénye.5. Árnyékoljunk

Szélsőséges hőség idején érdemes részlegesen árnyékolni a kertet, ezáltal akár 10 fokkal is csökkenthetjük a helyi hőmérsékletet. A kertet lefedhetjük speciális árnyékoló anyaggal, de akár kifeszített régi lepedővel vagy függönnyel is. Az árnyékot adó szövetet stabilan rögzítsük a nagy szél ellen, és tegyük kellően magasra, hogy a kert jól szellőzzön. Tapasztalatok szerint forróságban a 30-40%-os árnyékolás a legjobb; extrém időjárási körülmények között még a paradicsomnak, a paprikának és a töknek is jól jön az árnyékolás.


6. Fontos a tájolás

Az is megoldás lehet, ha az épület vagy a fák, magas bokrok keleti oldalán alakítjuk ki a veteményest, ahol a délutáni hőségben árnyékot kap. Győződjünk meg róla, hogy a fák és bokrok gyökerei nem hatolnak be az ágyások alá, és nem veszik fel a versenyt a zöldségekkel.

7. Ne vegyük körül a kerti ágyásokat zúzott kővel, téglával vagy betonúttal

A tégla, a kő és a beton elnyeli a hőt, naplemente után pedig leadja – ez a „városi hősziget” effektusnak felel meg a kertben. Jobban járunk, ha a kerti ágyásokat pázsitfűvel vagy szerves mulccsal vesszük körül.

8. Mielőbb szedjük le az érett termést

Az érett termés (paradicsom, dinnye, paprika stb.) nagy mennyiségű vizet igényel. Hatékonyan csökkenthetjük a növények hő- és vízterhelését, ha az érett termést (beleértve a sérültet is) naprakészen betakarítjuk.

9. Ültessük a növényeket egymástól távolabb

A szorosan egymás mellett élő növények versenyeznek a vízért. Ha nagyobb a távolság közöttük, akkor szélsőséges hőség idején kisebb stresszt kell elviselniük.

10. Kerüljük az emelt kerti ágyások használatát

Magaságyás

A magasított ágyások jobban felmelegszenek, és gyorsabban kiszáradnak, míg mélyebben a talaj hűvösebb és nedvesebb. Ezért a forró, száraz nyarakon a magas ágyások kialakítása helyett, inkább a talaj mélyebb rétegeinek javítására érdemes figyelmet fordítani. Ugyanígy a rácson termesztett növények is sokkal gyorsabban veszítik el a nedvességet, mint a talajon termesztett társaik, ezért nagy melegben sokkal több gondoskodást igényelnek.


A szárazságban fontos feladatunk, a nedvesség megőrzése, növényeink ellenálló képességének növelése, okszerű növényápolás, gondozás. Ezek a műveletek segíthetik, hogy a termesztett növényeink optimális időben hozzanak termést, és megfelelő minőségben is, ki tudja nevelni ezeket számunkra.

Együtt – Mindenkiért!