HATÉKONY GYÓGYNÖVÉNYEK A MEGFÁZÁSRA ÉS AZ INFLUENZÁRA

Orvos válaszol - dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

dr. Sallai Dániel

Növények megfázás esetére

Reflektálva a mostani helyzetre a következő néhány sorban szeretném megosztani azokat gyógykészítményeket amelyeket érdemes beszerezni felső légúti tünetek kezelésére:

Nátha esetén…

Hatékony gyógynövények a megfázás és az influenza esetére


Ez a leggyakoribb előforduló akut légúti megbetegedés ún. közönséges meghűlés, amellyel a betegek ritkán fordulnak orvoshoz. Általában valamilyen heveny vírusfertőzés (rhino-, picorna-, ECHO-, RS-, adenovírus stb.) okozta gyulladásról van szó. A kórokozót általában nehéz azonosítani, de legtöbbször felesleges is mert a panaszok vírustól függetlenül hasonlók. A betegség iránti fogékonyságot a stressz, a test lehűlése, kimerültség, légúti allergia is fokozza. A fertőzés kialakulást az 1-3 napon belül fellépő levertség, tüsszögés, köhögés, torokfájás (garatgyulladás) jelzi. Amennyiben nem alakul ki szövődmény a megfázás 5-10 napon belül megszűnik. Ha a megfázást hörghurut kíséri a száraz köhögés hetekig is eltarthat. Ha a vizes orrváladék sűrűvé, nyákossá válik, bakteriális felülfertőződése hajlamosít. A köpet gennyessé válása jelzi a bakteriális felülfertőzést.

Hatékony gyógynövények a megfázás és az influenza esetén

Kép forrása: https://pxhere.com

Habár a meghűlés kockázata csökkenthető immunrendszert stimuláló és multivitamin-készítményekkel, C-vitaminnal, a rendelkezésre álló eszközök nem elég hatásosak a betegség kialakulásának meggátlására vagy gyógyítására. Mivel nem rendelkezünk a náthát okozó vírusok ellen kellően hatásos szerekkel, a kezelés a tünetek enyhítésére korlátozódik. Ha súlyosabb panaszok jelentkeznek akkor orvoshoz kell fordulni, illetve ha fennáll a bakteriális felülfertőződés gyanúja, antibiotikumos kezelésre van szükség.

Megfázás esetén a kezelés nem a vírusok elpusztítására, hanem a panaszok csökkentésére irányul, ilyenkor ami segít az a meleg, párás környezet, pihenés. Amit csillapítani kell az a láz és a köhögés. Az orrdugulást inhalálással, vagy bőséges folyadékfogyasztással csökkenteni lehet. Amennyiben a panaszok súlyosbodnak vagy 2 héten belül nem múlnak el, ha magas láz, homlok-fül-vagy arctájéki fájdalom, mellkasi fájdalom lép fel, orvoshoz kell fordulni.

A nátha kezelésében sajnos nem rendelkezünk bizonyítottan eredményes, oki terápiát nyújtó eszközökkel. Mivel nem ismert szisztémásan ható vírus- vagy baktériumellenes gyógynövény vagy növényi anyag, nátha esetén a növényi eredetű szerekkel csak a tünetek enyhítésére van lehetőség. Amire vannak hatásos növényi eredetű szereink az az orrdugulás, köhögéscsillapítás, köptetés. Szükség esetén természetesen szintetikus gyógyszereket kell alkalmazni (pl.bakteriális fertőzés, láz esetén)

Influenza jellegű tünetek esetén…

Ilyenkor a felső légút tünetek kevésbé markánsak, azonban a magas (38 C feletti) hirtelen kialakuló láz, erős levertség, rossz közérzet, izomfájdalmak (láb- és hátfájás) a jellemzőek, torokfájás gyakran nem alakul ki. Az akut tünetek általában 3-5 napon belül megszűnnek. Amennyiben a láz és a köhögés egy héten belül nem múlik el, bakteriális felülfertőződés feltételezhető. Különösen veszélyes lehet az influenza idős, legyengült betegek esetén, ezért indokolt esetben antivirális kezelésre is szükség lehet. Ismét hangsúlyozom, hogy az influenza és így a COVID-19 sem gyógyítható gyógynövényekkel. A betegség gyanújára okot adó tünetekkel rendelkező beteget orvoshoz kell irányítani . Gyógynövényekkel csak a felső légúti panaszok enyhíthetőek. Ezek pedig a következők:

Orrdugulás, orrfolyás

Megfázás esetén a betegséget kiváltó vírusok károsítják az orrnyálkahártya sejtjeit, amely hatására a hajszálerek áteresztőképessége fokozódik, és ez végső soron fokozott váladékozással jár. A betegség kezdetén általában híg, később esetenként sűrűbb az orrváladék. Az orrdugulás kezelésére használatos növényi szerek illóolajokat, kámfort, mentolt tartalmaznak, amelyek fokozzák az orrváladék termelődését és a csillószőrök működését, ezáltal könnyebben eltávolítható a sűrű, letapadt váladék.

Illóolajok

Kép forrása: https://pxhere.com

Az illóolajok kis mértékben csökkentik a felületi feszültséget ami segít a váladék eltávolításában. Bizonyos illóolaj-komponensek baktériumölő hatással is rendelkeznek. Mentolt és kámfort tartalmazó kenőcsöket 2 év alatti kisgyerek esetén tilos alkalmazni, mert légzésbénulást és gégefedőgörcsöt okoz!

Köhögés

Megfázásban a nyálkahártya kiszáradása és gyulladása fokozza az ingerlékenységet, ami köhögési rohamokat válthat ki, ami ilyenkor jellemzően száraz jellegű. A megfázásos betegségekben fokozott nyáktermelés is kiválthat köhögést, ilyenkor a köhögéssel felszakad, eltávozik a légutakban keletkező váladék, ezt produktív köhögésnek nevezzük. Ebben az esetben van szükség a köptető hatású szerekre amely megkönnyíti a köpet eltávolítását.Száraz köhögés esetén nem köptetésre, hanem a köhögés csillapítására van szükség. A természetes eredetű köhögéscsillapítókat az Amerikában őshonos Guaiacum fajok kérgéből izolált guaifenezinből illetve az indiai Abhatoda vasica cserje alkaloidjainak mintájára szintetizált brómhexin és ambroxol ami több gyógyszer hatóanyagául szolgál.

Köptetés

Produktív köhögés esetén a váladékot könnyebb felköhögni, ha hígítunk a váladékon. Ennek egyik lehetősége a nagy mennyiségű folyadék elfogyasztása. Koffeint nem tartalmazó gyógyteákból akár napi több liternyit is elfogyaszthat a beteg káros mellékhatások nélkül.

Hársfavirág

Kép forrása: https://pxhere.com

Erre a célra kiválóan alkalmas a kamillavirágzatból, hársfa-, vagy bodzavirágból, csipkebogyóból készült tea. 1-2 kávéskanálnyi gyógynövényből készült tea naponta többször, korlátozás nélkül fogyasztható. A teát célszerű mézzel édesíteni, mivel a méz helyi gyulladáscsökkentő hatása előnyös megfázás esetén.

A fent felsoroltakon kívül természetesen fontos még a vitaminpótlás, az immunrendszer stimulálása, a rendszeres kézmosás, a média által olyan sokszor közölt óvintézkedés betartása. Akinek még nincs maszkja az feltétlenül szerezzen be és használja. Ennek fontosságát az alábbi táblázat szemlélteti:

Hogyan alakult a koronavírus terjedése országonként

Ahogy a fenti táblázatból láthatjuk a maszkot nem viselő országokban jelentősen megnőtt a fertőzöttek aránya. Tisztelettel kérem kedves olvasóimat, hogy a saját és családjaink védelmében legalább akkor, ha elhagyják otthonukat viseljenek maszkot.

 

A továbbiakban mellékelem azon vény nélkül kapható gyógyszereket amelyekből egyet-egyet típusonként érdemes beszerezni:

Vény nélkül kapható tüneti szerek

Forrás: Csupor Dezső: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban

 

A COVID-19-el kapcsolatos megbízható információk (angol nyelven) Asia Pacific Hospice Palliative Care Network: https://aphn.org/covid19-resources/

A COVID-19-el kapcsolatos Protokoll itt tölthető le: Handbook of COVID-19 Preventionand Treatment