ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS GYEREKEKNEK A TERMÉSZETÜNK SZERETETÉRŐL

„Csak egy Földünk van, vigyázzunk rá!”

Kedves Szülők, Kedves Gyerekek és Kedves Barátaim,

Ismét nagy megtiszteltetés ért engem, hiszen meghívást kaptam a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének–Zenei Általános Iskolába, ahol érdeklődő, nyitott és lelkes gyerekeknek tarthattam előadást a természetünk szeretetéről, a méhek megbecsüléséről, a rovarok világáról, a madarak védelméről.

Szeretném megosztani Veletek, hogy számomra a legfontosabb iránymutató küldetés, hogy csak úgy lehet nevelni, ha önmagunkat neveljük. Mahátma Gandhi-tól e gondolatot is olvastam,

„ha meg akarod változtatni a világot, akkor önmagadat kell”

Úgy gondolom, hogy nem lehet addig elérni a gyerekeknél fejlődést, amíg önmagamban nem fejlődök folyamatosan. A nevelés legfontosabbjának az önnevelést tartom. Törekszem látni a csillogó tekintetű gyerekeket, megfigyelni, érezni őket, átlényegülni az Ő világukkal.

Ismeretterjesztő előadás a Liszt Ferenc Ének –Zenei Általános Iskolában

Mindannyian tehetünk a gyermekekért, a tudás átadásáért, úgy ahogy Csíkszentmihályi Mihály gondolata is elénk tárja, hogy:

„Meg kell tanítani a gyerekeknek azt, hogy önmagáért élvezzék a tanulást, ne csak azért, hogy jó jegyeket kapjanak. Azok a gyerekek, akik élvezik a kihívások legyőzését, felnőtt életükben is keresni fogják a kihívást jelentő helyzeteket. Nagyobb valószínűséggel ragadnak meg új lehetőségeket, keresnek új módszereket, dolgoznak olyan feladatokon, amelyeknek nincs egyértelmű megoldása, és ösztönöznek másokat arra, hogy nehéz problémákon dolgozzanak”.

Nagy örömmel osztom meg Veletek, az alábbi gondolatokat, melyet az iskola pedagógusai osztottak meg velem.
Köszönöm szépen a meghívást és e gondolatokat is.

Liszt Ferenc Ének –Zenei Általános Iskolában Pályaválasztási napot tartottunk

“2018. november 23-án a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének –Zenei Általános Iskolában Pályaválasztási napot tartottunk.
Ezen a napon a gyerekekkel arról beszélgettünk, hogy ki milyen szakmában helyezkedne el szívesen, kinek milyen foglalkozás tetszik. Mik az álmaik, melyeket szívesen megvalósítanának. A nap folyamán ellátogattunk különböző szakmai bemutatókra és vendégeket is hívtunk az első osztályosokhoz.
Meglepetés vendégként Sipos József növényorvost hívtuk meg, aki egy különleges előadást tartott a kicsiknek. Nagy tisztelettel mesélt a szüleiről, a családi gazdaságról, az életpályájáról.

Power pointos bemutatójával, színes képeivel, idézetekkel hívta fel a figyelmet a környezetünk védelmére. Az élőlények tiszteletére, különösen a méhek megóvására. Az elsősök az előadás során meghallgathatták azt a hangfelvételt, melyet Sipos József készített a kaptárban dolgozó méhekről. A feltett kérdéseire sok szívből jövő választ kapott. A gyerekeket türelemmel és figyelemmel hallgatta végig.

Az első osztályosok a beszámoló során megtekinthették és kezükbe vehették Sipos József által készített bogárgyűjteményt. A méhész a gyerekeket különösen elvarázsolta a magával hozott bogárhálóval, amellyel megmutatta, hogyan lehet bogarakat fogni. Nagyon izgalmas volt az előadás vége, mert sokan nem láttak még mikroszkópot. Ennek az eszköznek a segítségével mindenki megnézhette a méhecske testfelépítését. Zárásként a gyerekek ajándékot kaptak.
Nagyon köszönjük ezt a különleges másfél órát, mellyel megajándékozott bennünket. Nemcsak a gyerekek, hanem mi felnőttek is különleges élményekkel mentünk haza. Tavasszal a Fenntarthatósági Témahétre várjuk vissza nagy szeretettel.”

Ismeretterjesztő előadás a Liszt Ferenc Ének –Zenei Általános Iskolában

„Csak egy Földünk van, vigyázzunk rá!”