ISMERETTERJESZTŐ ELŐADÁS GYEREKEKNEK

Nincs fontosabb annál, hogy a jövő generációjának átadhassuk a tudást, tapasztalatot.


Kedves Szülők, Kedves Gyerekek, Kedves Érdeklődők,

Nagy örömmel osztom meg Veletek, hogy több iskolába megtisztelő meghívást kaptam, hogy az érdeklődő gyerekeknek ismeretterjesztő előadást tartsak Földünk ajándékairól, természet szépségéről, a rovarok világáról, a környezetünk színes, csodás teljességéről.

E csokorból szeretnék megosztani Veletek véleményeket, megélt tapasztalatokat.

Ismeretterjesztő előadás a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban

Ismeretterjesztő előadás a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban

A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnáziumba is izgatottan készültem, hiszen arról értesültem, hogy nagyon okos, felkészült, érdeklődő gyerekekhez fogok érkezni. Ez tényleg így volt…

Nincs fontosabb annál, hogy a jövő generációjának átadhassuk a tudást, tapasztalatot. Számomra ezek a találkozások felemelő érzést, boldogságot adnak. Sok ajándékot kapok a sugárzó, mosolygó, érdeklődő, őszinte, tisztalelkű gyerekektől. Minden előadás, tanítás az osztályteremben is csak Veletek válik teljessé, egésszé. Köszönöm Nektek! Szívből köszönöm a meghívást is!

Rudolf Steiner gondolatait olvastam a napokban, mely kifejezi számomra, hogy

“Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációnak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban. (…) A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek meg most már ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk, és őket is a keresők útjára kell vezetnünk.”

Jenei Erzsébet, Bethlen Gábor Református Gimnázium:

2018. november 10-én, iskolánkban, a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban pályaorientációs napot tartottunk, amelynek programjairól a kisgimnazisták esetében mi gondoskodtunk. A délelőtt első felében múzeumlátogatás volt a program, ahol a restaurátorok munkájával ismerkedtünk meg, míg a második felében a délelőttnek egy környezetvédelmi előadást hallgattunk meg. Az előadások sikere általában két dolog függvénye; az előadás témáján és az előadó stílusán múlik minden, s mivel kisiskolásokból, ötödik osztályos gyerekekből állt a hallgatóság, bevallom voltak kétségeim az előadás kimenetével kapcsolatban. Mennyire lehet a környezetvédelem érdekes téma egy 10-11 éves gyerek számára? El lehet-e a környezettudatos gondolkodás csíráját vetni egy ilyen korú gyermekben? S egyáltalán, le lehet-e kötni a figyelmüket majdnem két órán át?

Azt hiszem, ezek a kételyek már néhány perccel az előadás megkezdése után szertefoszlottak bennem, hiszen az a lendület, az a szeretet, ahogyan előadónk a természetről beszélt, mindenkit perceken belül magával ragadt. Mesélt nekünk a virágokról, a gyomokról, szó esett az állatok világáról is, hogy mi lesz velünk, ha nem lesznek méhek, s megcsodálhattuk rovargyűjteményét is. Megtanultuk, hogy milyen mérhetetlen mennyiségű szemét vesz bennünket körül, és ennek milyen romboló hatása van környezetünkre, s nem elég csak nekünk tudni ezt és nem szemetelni, de másokat is erre kell biztatni. Ami viszont a legfontosabb mondanivalója volt, szerintem, az előadásnak, hogy a természet a jó Isten ajándéka, amiért hálásnak kell lennünk, amire kellő alázattal kell tekintenünk, szeretni, óvni, védeni kell azt, s nem természetesnek venni, hogy van.

A talán egy kicsit korosztály idegen témából percek alatt így vált egy gyermek közeli, élményalapú előadás, köszönhetően kiváló előadónknak, Sipos József tanár úr és növényorvosnak, akinek a szavaiból áradó természetszeretet magával ragadott minket is.

Hálás köszönet az 5/A osztály nevében!

Jenei Erzsébet osztályfőnök

Köszönöm szépen a gondolatokat!

 

Ismeretterjesztő előadás a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában

Ismeretterjesztő előadás a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában

Hivatásom gyakorlásának legmagasabb, legszebb értelme, értéke és teljessége, ha tudásomat, ismereteimet átadhatom, megoszthatom gyerekekkel, felnőttekkel, szakma iránt érdeklődőkkel és szakmát gyakorló szakemberekkel.
Hivatásom szeretete mellett, tisztelem és szeretem embertársaimat és a nyitott szívű, érdeklődő, tanulni akaró, okos gyerekeket is egyaránt.

Nagy tisztelettel olvasom Németh László gondolatait és tanításait, így számomra e gondolatok iránymutatóak és példaértékűek:

„A tanári munka nem azonos a módszeres ismeretközléssel, még akkor sem, ha rendszeresség, szigor és következetesség jár vele. A jó tanár a lehetőségeket mutatja tanítványainak, a könyvtár és kutatás irányába tereli az érdeklődést, önálló véleményalkotásra és munkára ösztönöz, ugyanakkor tudásban, magatartásban, anyanyelvhez, hagyományokhoz való ragaszkodásban és gondolkodásban a tevékeny, művelt ember mintaképe. Csak az ilyen tanár tud jelenlétével és munkájával szellemi forrongást kiváltani.”

Megtisztelő számomra, hogy több iskolába is meghívtak előadást tartani. Fantasztikus annyi csillogó, ragyogó gyerekszem és tekintett előtt előadást tartani. Köszönöm Nektek, sokat ajándékoztatok nekem a sok kérdéssel, őszinte gondolatokkal és kedves mosolyotokkal!!!

Munkácsi Éva, Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola

A hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában az idei tanévben is megtartottuk a Pályaorientációs napunkat, mely 2018. november 10-én volt.
A 2.a osztálynak több programra is lehetősége nyílt. Osztályomba járó gyermek szülője ajánlott már több alkalommal, egy szakmájában elismert, munkáját nagy tudással és szeretettel végző szakembert, Sipos József személyében.

Megbeszéltük, hogy ezen a napon József ellátogat hozzánk és a gyermekek számára előadást tart. Nagy szeretettel vártuk kis “tudós” tanítványaimmal Józsi bácsit!
Nagyon fontosnak tartom a természet szeretetét, a környezetünk védelmét. Magam is rendelkezem mezőgazdasági végzettséggel, így tanítási óráimra sűrűn beviszem az itt szerzett tapasztalataimat, tudásomat. Tanítványaim nagyon nyitottak a természet csodáira, szívesen végeznek gyűjtőmunkákat, érdeklődőek és sok tapasztalattal, tudással rendelkeznek, mely a szülői háttérnek is köszönhető.

Nagy izgalommal vártuk az előadást ezen a napon.

József rengeteg érdekes dolgot hozott számunkra. Mikroszkópot, kémcsőbe rejtett lárvákat, rovargyűjteményt, rovar hotelt, rovarhálót, mellyel egy poloskát is sikerült megfognunk, és még rengeteg képet a prezentáció vetítésével. Tanítványaim szájtátva figyelték előadónkat és szívták magukba a rengeteg érdekességet és a természet tudományát, szépségét. Figyelmük egy cseppet sem lankadt. Sok új ismeretet nyújtott, adott át számunkra Sipos József. Az óra végén ajándékkal is kedveskedett nekünk.
A mai napig emlegetjük Józsi bácsit és az ő előadását kis tanulóimmal.
A tavasz folyamán a természetben is szeretnénk ismereteket, tapasztalatokat gyűjteni József segítségével. Remélem sikerül megvalósítani és újabb élményekkel, tudással gazdagítani tanulóimat! Sipos József munkájához nagyon sok sikert kívánunk!

Munkácsi Éva és a 2. a osztály

Köszönöm szépen a gondolatokat!