GIMNAZISTA FIATALOK TALÁLKOZÁSA A TERMÉSZETÜNK FÉLTETT KINCSEIVEL

Vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium - ÖKO-témanap

Kedves Szülők, Kedves Gyerekek, Kedves Barátaim,

Saját magunk is látjuk, és a híradásokból is értesülünk arról, hogy a csodálatos Földünk világa milyen sok terhelésnek és veszélynek van kitéve. Folyamatos környezetváltozás hatásait éljük meg. Időjárásunk szélsőségesre fordult, változik a bolygó takarója, növény és állatvilága. Újabbnál újabb károsítók jelennek meg Kárpát-medencénkben is. A megjelenés mellett sajnos fajok tűnnek el környezetünkből. Közös felelősségvállalás a tudatos megóvás, mindannyiunk számára is. Már gyerekkorban fontos átadni a környezetünk világának megismerését a gyerekek számára. Ez is egy fontos küldetés számomra.

ÖKO-témanap Sipos Gazdával

Nagy megtiszteltetés ért engem. A vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium vezetősége, meghívott egy szakmai előadásra, a gimnazista fiatalok számára.  Az ÖKO-témanap keretein belül, környezetvédelemmel kapcsolatos előadást tartottam a fiataloknak, a Bálint Ágnes Kultúrális Központ színháztermében. Nagyon sokan voltak, lelkesen figyeltek, érdeklődtek a jövő szakemberei.
Nagyon szépen köszönöm a Tantestületnek a meghívást, öröm volt Együtt beszélgetni ezekről a fontos témákról, gondolatokról.
Köszönöm a gimnazista fiatal Barátaimnak a gondolatokat, amit a Sipos Gazda postaládájában olvashattok.

Tegyünk közösen a természetünk ajándékai megóvása érdekében!
Együtt – Mindenkiért!

ÖKO-témanap Sipos Gazdával képekben

Vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium

Sipos Gazda levelesládája

A diákok véleménye az előadásról

„ Elmesélte, hogy régen ember orvos akart lenni, de aztán rájött, hogy inkább növényorvos lenne szívesen. Szerintem nagyon jó volt, hogy bemutatta az otthonunkban miként tudunk alapvető zöldségeket megtermeszteni a kertben erőfeszítések nélkül. Bemutatta a komposztálás előnyeit, mesélt arról, hogy ő miként tesz a saját otthonában a vízzel való gazdálkodás, spórolás érdekében. Az előadás egyik részében beszélt a méhek pusztulásáról, Kína, India egy részéről, ahol az emberek már manuálisan porozzák be a virágokat.”

„ Beszélt a felmelegedés miatt megjelenő új kártevőkről. Élvezhető volt, jó ötleteket adott a gyümölcsfák védelméről, vagy a madáretetők használatáról.”

„ Hallottunk a környezetvédelemről, a méhekről és a rovarokról. A rovar témában mesélt a Magyarországra beérkező rovarokról, azok hatásáról. Nekem nagyon érdekes volt, ahogy a rovarok érkezéséről mesélt.”

„ Mesélt a méhcsaládokra ártó hatásokról, a minihotelekről különböző élőlények számára. Nagyon lelkes volt és látszott rajta, hogy gyakorlott előadó. Szimpatikus volt és érdekes dolgokról mesélt.”

„ A méhészettel és természetbiológiával foglalkozik. Bebizonyította a gimnazistáknak, hogy amit ő csinál a rovarokkal, az nem káros, csak védi a környezetet. A családomban is van több méhész, ezért abban nem volt számomra sok újdonság, a növénybiológiából viszont nagyon sokat tanultam. Beszélt a madarakról is, hogy egy mesterséges odúval hány madár életét menthetem meg. „

„ Növényorvos, természettudós és méhész ismereteiről számolt be. Sok ötletet adott a műmézek helyett az igazi méz termeléséhez, mint például a méh hotelek bevezetése otthonra, iskolákba, óvodákba. Személy szerint nekem nagyon tetszett, tisztán, érthetően és felkészülten magyarázott. Továbbá humoros, szimpatikus, nagyon jó munkát végez és keményen dolgozik.”

„Az előadás érdekes volt, az információ a méhekről és a virágokról nagyon érdekelt.”

„ A növényorvoslásról volt szó. Mesélt személyes élményeket a munkájával kapcsolatban. A környezetvédelemre is kitért, hogy mennyire szennyezzük a környezetünket. Mesélt a méhekről méhészetről, a mézről. Élveztem az előadást, érdekes dolgokat mondott, lekötötte a figyelmemet. Olyan információkat kaptunk, amiket még nem ismertünk.”

„  Sok érdekes dologgal foglalkozik: növényorvos, vannak méhcsaládjai, különböző kísérleteket, kutatásokat végzett. Beszélt arról, hogy Kínában hogyan porozzák megy a virágokat. Bemutatta, hogy otthon milyen egyszerűen tudunk növényeket termeszteni és komposztálni.”

„ A környezetszennyezés megelőzéséről, a méhek és különböző rovarok fontosságáról beszélt. Sok új kultúrát ismert meg, sok helyen járt. Azokon a helyeken, ahol kipusztulóban vannak a méhek drón méhek fejlesztésével oldják meg a beporzást.”

„ Beszélt a méhek hasznosságáról, fogyásukról, a szemetelés megelőzéséről, a vizek tisztaságáról, az élővilág védelméről. Hasznosnak találtam az előadást.”