FESTŐI KÖRNYEZETBEN TANÍTÁS A TERMÉSZET CSODÁIRÓL

Kedves Barátaim, Kedves Szülők, Kedves Gyerekek,

Mártély…

Számomra a természetvédelem, a környezetünk megóvása és a különleges természeti adottságainak felfedezése mindig érdeklődéssel tölt el. Gyerekkorom óta Mártély és a természeti kincsei, bennem mindig egy különleges helyet foglaltak el.

Szeretném megosztani Veletek és olyan Barátaimmal is, akik még nem voltak Mártélyon, hogy a táj arculatának fő formálója a Tisza. Számomra azért is szép ez az érintetlen világ, mert a szabályozáskori folyó emléke rajzolódik ki. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, látogassatok el ide, ahol a folyó hullámterében az odvas, göcsörtös fűzfák, égnek magasodó nyárfák, mocsaras hullámtéri legelők és morotvák világával találkozhattok. Korábban sokat jártam a mártélyi területekre madármegfigyelésekre. Ide, ahol a háborítatlanság kedvez az itt élő és megpihenő élőlényeknek.

Aki szereti a csendes, szemlélődő túrákat találkozhat itt öreg nyárligetekkel, fűzesekkel kubikgödrökben élő rence, rucaörömmel, sulyommal és a Földünk legkisebb virágos növényével a vízidarával. A vízben, gazdag halfauna található. Olvastam, hogy közel harminchét halfaj előfordulását bizonyították, ilyen a lápi póc, vágó csík, réti csík, magyar bucó. Madárszerető emberként szeretném megosztani Veletek, hogy az elmúlt időszakban közel 256 madárfaj jelenlétét sikerült madártani kutatóknak leírni. Ilyen madár pl. a fülemüle, zöldike, barátposzáta, macskabagoly vagy a rétisas.

A kis település központi része megőrizte egykori halászfalu jellegét. A holtág mikroklímája, természeti szépsége festőművészeket vonzott erre a területre alkotni. Már a 19-20. század fordulóján megihlette a helyi képzőművészeket is: Tornyai János, Endre Béla, Rudnay Gyula és Barcsay Jenő is alkotott itt. A község legfontosabb látnivalói közé tartozik Tornyai János egykori háza.

Egészséghét a mártélyi óvodában

Egészséghét a mártélyi óvodában

Megtisztelő meghívásnak tehettem eleget, mikor a Mártélyi Általános Művelődési Központ vezetője, Pótári Mihály Zsolt Úr, pedagógus Kollégái nevében meghívott Tornyai János egykori házába, ahol a természet, környezetünk és a méhek világa után érdeklődő gyerekek vártak egy előadásra.

Csodás természeti környezetben tudtunk közösen beszélgetni a vizek, madarak, méhek, az egészséges táplálkozás és a környezetünk védelméről. Nagyon lelkesek, érdeklődőek voltak a gyerekek, ahol a találkozónk egy mézkóstolással ért végett.

Szívből köszönöm a meghívást, jó volt beszélgetni a jövő természetvédő kis Csapatával! Örömmel osztom meg Veletek a két megtisztelő levelet, amit a postaládában találhattok!

„Ha hajót akarsz építeni, ne azzal kezd, hogy a munkásokkal fát gyűjtetsz és szó nélkül kiosztod közöttük a szerszámokat, és rámutatsz a tervrajzra. Ehelyett először keltsd fel bennük az olthatatlan vágyat a végtelen tenger iránt.”

(Antoine de Saint-Exupéry)

Együtt – Mindenkiért!

Egészséghét a mártélyi óvodában képekben

Sipos Gazda levelesládája