AZ EZERARCÚ VIRÁG TITKA ÉS ÜZENETE – A LEVENDULA TELEPÍTÉSE

Az ezerarcú virág titka és üzenete – a levendula telepítése

Sipos Gazda tanácsai

Illatos pálinka, szörp, fröccs, sör, szappan, illóolaj is készíthető a levendula felhasználásával, a levendulás kekszek, csokik, fagylaltok, sütemények mellett. Virága, szára, levele, magja is felhasználható több célra a konyhában. Az elalvást segítő, molyriasztóként is felhasznált levendulapárnákat szívesen alkalmazzák, de a levendulavirág antibakteriális, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, és fájdalomcsillapító hatásait régóta kutatják. Ezeket értékelve, 2018-ban a levendula lett az Év Gyógynövénye hazánkban.

Szárított levendula
Szárított levendula
Levendula tusfürdő

Kapcsolatom a levendulával

Kapcsolatom a levendulával igazán a késői gyerekkorom idejére vezethető vissza, mikor egy világtalálkozó alkalmából Franciaországban jártam. Családoknál voltunk elszállásolva. Egy virágos kertvárosi részen fogadott egy kedves francia család, akik a hatalmas birtokuk egy részén levendulát termesztettek. A Lure és Ventoux hegyei közt fekvő fantasztikus vidéket, a sajtja miatt sokat látogatott Banont, az őt körülvevő levendulamezők aromája, illata lengte be. A családfő főállásban levendulatermesztéssel foglalkozott, de ami számomra érdekes volt, hogy itt szembesültem először azzal, hogy mennyi minden készíthető e csodálatos növényből.
Egy reggeli alkalmával a gazda, Titouan elkezdett mesélni arról, mit is kell tudni e vidékről. Elmondta, hogy a levendula a Déli Alpokban őshonos, olajával a francia gazdák már a 15. században sebet gyógyítottak, férget is űztek. Úgy tudja, hogy a 20. század elején telepítették az első levendulásokat 700-750 méter tengerszint feletti magasságban. A forró, száraz klíma, a meszes talaj és annak szerkezete kedvez a termesztésnek.

Levendula virágzás

A provance-i levendulamezők júliustól októberig színes festménnyé varázsolják a vidéket. Náluk a levendulaszüret folyamatos, júliustól szeptemberig tart. Szeretik a forró nyári napokat, mert a virágokba csalogatja az illóolajat. A virágokat 3-4 napos szikkasztás és szárítás után szállítják a modern desztillálókba, ahonnan is megindul a levendula izgalmas útja az emberi felhasználás világa felé.

Másik maradandó élményem gyerekkoromból ismerős, amikor a Nagymamám szekrényét kinyitva, komódfiókját kihúzva megcsapott a jellegzetesen finom illat, melyet a ruhái közé rejtett levendulás zacskók okoztak.
Így elhatároztam, ha tehetem, telepítek és termesztek először kis területen, a kertemben levendulát. Íme, elérkezett e pillanat… 🙂

Megtapasztaltam, hogy a levendula nagyon csodálatos növény. Ezernyi felhasználási lehetősége van (levendulaolaj, szárított levendula, frissen vágott virág, fűszer sütibe és lekvárokba stb.), és olvastam, hogy a világon több mint háromszázhúsz fajtája létezik. A jellegzetes levendula termesztő területekkel sikerült ismerkedni hazánkban. Magyarországon leginkább csak egyetlen fajta terjedt el, (tihanyi) amit még a múlt század elején hoztak be Franciaországból, de összességében is max. 9 féle levendulafajta kapható az országunkban.

Levendula termesztése

Szeretném felhívni a figyelmeteket, (hiszen sokan vetnek és telepítenek levendula növényt) ahhoz, hogy felelősen levendula termesztésbe fogjunk, alaposan utána kell járnunk a felhasználási lehetőségeknek, az ahhoz alkalmazkodó fajtának, és a fajtának megfelelő termesztési technológiának.
A levendula telepítésbe azt követően fogjunk, miután megismertük a levendula környezeti igényeit, hogy a legoptimálisabb körülményeket tudjuk megteremteni számára a kertünkben vagy a szántóföldi területeken.

Levendula környezeti igényei

Úgy alakítottam ki a területet, hogy napos, száraz hely legyen és jó vízháztartású talajba ültessem a növényeket. Fényigényes növény. A fény a virágképződést, az illóolaj és annak észter-tartalmát, képződését befolyásolja, alakítja. Fagyzugos helyre kérlek, ne ültessétek! A mínusz 10-15 C-os hideget jól tűri, de a késő tavaszi fagyok kárt tehetnek a fejlődésnek indult hajtásokban. A kiváló szárazságtűrése közismert.

Az 25 m2 területre kiszórtam 130 kg juhtrágyát, majd felástam a területet. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a túlzottan magas nitrogéndózis csökkentheti a virághozamot és a minőséget.
A valódi levendula palántázással, fásdugványozással, feltöltéses bujtással is szaporítható. Én a palántázást választottam. Tihanyból hoztam a töveket. Az idei kedvező őszi időjárásunk lehetővé tette a nyugodt telepítést, mely során több dologra próbáltam figyelni.

Palánta kiválasztása, levendula ültetése

Törekedtem rá, hogy akkor kaphatok csak szép állományt, ha jó minőségű palántát választok. Az ilyen palánta jellemzőjeként szeretném kiemelni, hogy a gyökérnyak átmérője min. 4-6 mm legyen, legalább 4-5 db alul fásodó oldalhajtást és jól fejlett körkörös gyökérzetet fejlesszen. A telepítés optimális ideje október eleje, közepe. Várhatóan még szép őszünk lesz, így elhúzódhat november közepéig a telepítés ideje. Ültetéskor voltak olyan palánták, melyeknek a gyökérzete hosszú volt, ezeket visszavágtam. A növényeket a gyökérnyaknál 4-5 cm-rel mélyebben ültettem, így az oldalelágazásokból 4-5 cm hosszú rész került a talajba. A sortávolság 1 m, a tőtávolság 50 cm lett. Aki nem tud ősszel telepíteni, az megteheti kora tavasszal is.

Sipos Gazda tanácsai - levendula telepítése
Sipos Gazda tanácsai - levendula telepítése
Sipos Gazda tanácsai - levendula telepítése
Sipos Gazda tanácsai - levendula telepítése

Kívánom, hogy eredményes legyen a levendula telepítésetek és ajándékozzon meg Benneteket sok értékes érzéssel, pillanattal és nyugtató hatással e szép gyógynövényünk is, úgy ahogy engem is elvarázsolt…