MÉZÉDES HAZAI GÖRÖGDINNYE

A legegészségesebb nyári hűsítő


Ha nyár, akkor görögdinnye, E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros. Nem volt baj, ha lecsorgott a leve vagy lenyeltük a magját: imádtuk, hogy mézédes és lehet alagutat is fúrni belé.

A legfinomabb nyári csemegét a görögdinnye jelentette számomra, minden édességet pótolt. Családunk sokáig termelt is görögdinnyét. Amikor születtem rengeteg dinnyénk volt,  édesanyám ma is viccesen emlegeti, hogy én a tej mellett, dinnyén nőttem fel. A dinnye azóta is nagy kedvencem: negyedelve, szeletelve, fagylaltként, turmix formájában.

Fontosnak tartom elmondani, hogy a dinnye szobahőmérsékleten a legjobb, a legízletesebb,  nem pedig fagyottan!

Sokan azt gondolják, hogy a dinnye gyümölcs, pedig valójában a tökfélék családjába tartozó zöldség. Nem Görögországból származik, mint ahogy arra a nevéből következtethetnénk, hanem a Kalahári-sivatagból. A nevét valószínűleg a gölödin, azaz gombóc tájszóból alakította át a köznyelv görögdinnyévé.

A görögdinnye latin neve – Citrullus lanatus – a citrullin tartalmára utal. A citrullin esszenciális aminosavakká alakul a szervezetünkben, ami jót tesz a keringésünknek, szívünknek és az immunrendszerünknek. A piros dinnye a színét a likopin molekuláknak köszönheti, mely anyag antioxidáns hatású, és jelentős szerepe lehet a daganatos megbetegedések megelőzésében. Fogyókúrázóknak is ajánlhatom, hiszen kalóriaszegény, laktató hatású, sőt méregtelenít is Szoptatós anyáknál pedig serkenti a tejtermelést, mert közel 90 %-os a nedvességtartalma.

Magyarországon Heves megyéből és Békés megyéből kerülhet az asztalunkra a legtöbb jó minőségű dinnye. Munkám során látom, hogy a hevesi és békési termelők rengeteget dolgoznak azért, hogy a legjobb dinnye kerüljön az asztalodra.

Sok dinnyetermelő barátom van, akinek tanácsadással segítem a munkáját. A célom, hogy időben felismerjék a dinnye érése közben kialakuló élettani és kórtani problémákat, és azokat időben tudják szakszerűen kezelni. Célom az is, hogy a gondos növényvédelemnek köszönhetően egészséges, vegyszermentes dinnye kerüljön az asztalra.

Hogyan válassz érett, mézédes dinnyét? Segíthetek néhány tanáccsal?

Idén is már többen panaszkodtak nekem, hogy a piacon vagy a boltban kiválasztott dinnye végül vízízű volt, vagy ahogy mi magyarok mondjuk: tök volt. Íme, néhány jó tanács, hogy miképp válasszunk mézédes dinnyét, elkerülve a csalódást.

hazai görögdinnye

Ha a dinnyén a kacs elszáradt, az már biztos jele, hogy a dinnye megértett. Igaz, ezt a biztos módszert inkább csak a termőföldön érdemes alkalmazni. A dinnyeföldön a termés héját is fontos megvizsgálni, ha sima és fényes zöld, akkor értett a dinnye. A piacokon sokan kézbe veszik és megkopogtatják a dinnyét, és úgy tűnik, hogy ez a módszer szinte mindig beválik. Persze főleg akkor, ha az ember ért a dinnyékhez, és például a talajra téve kopogtatja. Ha ugyanis mély, öblös tónusban kong a dinnye, teljesen érett.

A gyógyító dinnyehéj tea

Sipos Gazda ajánlásával

Vízhajtó dinnyehéjtea: KIZÁRÓLAG vegyszermentesen termett dinnyéből készíthető

Elkészítése:

2dl forró vízbe egy púpos evőkanál szárított dinnyehéjat teszünk. Gyenge tűzön 5 percig főzzük, majd hagyjuk langyosra hűlni. Leszűrjük, a főzetből naponta 4-5-ször egy fél pohárral iszunk. Mézzel ízesíthetjük. A dinnyehéj főzete hasznos a köszvény és reuma esetében is. Ajánlom mindenkinek.