SIPOS GAZDA, A NÖVÉNYORVOS

AGRÁRUNIÓ XIX. évfolyam 10-11. szám 2018.

Tanulni, tenni, tanítani – az egészség a szántóföldön kezdődik

Az Agrárunió e havi számában a fenti gondolatok az életemben emberi és szakmai vezérfonalak, melyek mutatják, hogy hogyan tudjuk segíteni szakmai tanácsokkal, ismeretekkel, építő ötletekkel embertársainkat, kertészkedőket, kerttulajdonosokat és a szobanövények kedvelőit is.

A Sipos Gazda közszereplői oldal, amely a Facebookon található meg, naprakész szakmai információival, remek videofilmjeivel, közvetlen, személyes hangvételével, közérthető, élvezetes stílusával, gazdag szókincsével máris hódít a neten.

 

Egyebek mellett ilyen hozzászólásokat olvashatunk itt:

„Végre egy olyan oldal, ahol egy kiváló ember és szakember osztja meg évtizedes elméleti és gyakorlati tudásának és tapasztalatainak eredményeit. Sok sikert, Józsi! (…) Józsit sok évvel ezelőtt ismertem meg, nem csak kimagasló – és sokrétű – tudásáról, de emberségéről, tisztességéről és becsületességéről is. Kívánok neked még nagyon sok örömet, szépet, sok-sok erőt a jövőbeli munkádhoz, és hiszem, hogy mindaz a sok mag, amit elültetsz, bőséges áldást hoz!…”

… hogy tudjuk, mit eszünk

Ki az a Sipos gazda? Credója szerint „Sipos József növényorvos vagyok. Azért dolgozom, hogy friss, vegyszermaradék-mentes, egészséges zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalodra. Növényorvosként és agrármérnökként külföldi és hazai tapasztalataimat is összegyűjtve törekszem tanácsot adni a gazdáknak, hogyan védekezzenek más módon is a kártevők ellen, és hogyan állítsanak elő egészséges élelmiszert. Ezt a tudást szeretném átadni a Partnereim mellett minden érdeklődőnek. (…) Az egészség azzal kezdődik, hogy tudjuk: mit eszünk meg. Egyre több az allergiás vagy súlyos betegségben szenvedő ember. Ehhez köze lehet az élelmiszereinkben előforduló adalékanyagoknak, vegyszermaradványoknak is. Előzzük meg ezt! Válasszuk meg, mit, kitől és mikor veszünk. Munkám során személyes garanciát szeretnék vállalni arra, hogy az általam szaktanácsolt, támogatott gazdaságokból csak olyan termékek kerülnek az asztalra, ahol okszerűen betartva integrált növényvédelmi technológiát folytatnak.”

„Ez az élethivatásom”

De ki is az a Sipos József? Miért és hogyan vágott bele ebbe az újszerű, önkéntes szaktanácsadói, önfinanszírozott „Sipos Gazda-projektbe?” Honnan a küldetéstudat, miben lehet más ő ezen a terepen –, és van-e más is a tarsolyában a nagy háló mellett? Hódmezővásárhelyen ültünk le beszélgetni a negyvenes évei elején járó szakemberrel; a Mobilitási Hét keretében itt is tartott előadást fiataloknak is, a kerti és szántóföldi károsító-előrejelzésről és hatékony növényvédelmi lehetőségekről. Sipos József agrármérnök, mérnöktanár, növényorvos, aki főállásban egy igen rangos nemzetközi cégnél dolgozik, emellett – munkáltatója jóváhagyásával – meghívásos előadásokat tart főiskolákon, egyetemeken, megszólal rádió- és tévéműsorokban, szakmai előadásokat vállal rendezvényeken, óvodákban, iskolákban, és felvette a kapcsolatot vele a Rákellenes Liga is. Idén indult az egyetemi szintű növényorvosi képzés a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi főiskolai karán, itt méhészetet és rovartant oktat hétvégente. Sipos József így vallott magáról és a munkájáról az AgrárUniónak.

„Nagyon szeretem a szakterületemet, ez az élethivatásom, amely családi indíttatású. Szeretett szüleim, nagyszüleim világa, életpéldája hatott rám; volt egy nagyon dolgos, határozott, kitartó nagymamám, akivel négyévesen már a határban szedtem a hagymát. Gazdacsaládban nőttem fel, földközelben, a Csongrád megyei Földeák határában, ahol napjainkban is gazdálkodunk. Van egy családi gazdaságunk, ahol szakmai megfigyeléseket és kísérleteket is állítunk be. A hitelesség nekem máig nagyon fontos, és büszke vagyok arra, hogy hol nőttem fel. Huszonhét éve méhészkedem, amit tanítok is, mert szorosan összefügg a számomra kulcsfontosságú területtel, a környezetvédelemmel. Ezt a szemléletet szeretném átadni fiataloknak, a kiskertek, konyhakertek művelő-inek, közelebb szeretném vinni a fogyasztókhoz az okszerű növényvédelmet, az okszerű szemléletet, hogy ne méregként tekintsenek a növényvédelemre.”

„Ma is megvan a régi nagyszülői tanyánk a földjeinkkel. Korábban volt egy rettentő gyomos bérelt terület, amelyet átvett a családom. Kérdeztem is édesapámat, hogy érdemes-e ezt a területet kezelés alá venni. Ő azt mondta nekem; fiam, tudd, a gyomok együtt élnek a kultúrnövénnyel és a gazdával. A gyomot, a károsítókat ismerd meg, törekedj arra, hogy megszelídítsd, ne legyen az ellenséged, de ne engedd, hogy elfertőzze magjával a legszentebb értéket, a jó magyar termőföldet! Védekezz gazdaságosan, időzítve, hatékonyan, de vigyázz a környezetedre is! Tőle tanultam azt is, hogy mindig alázattal és tisztelettel álljak ki az emberek elé, és úgy adjak át ismeretet, hogy a saját tapasztalatom alapján meggyőződtem róla: az elmélet a gyakorlatban megvalósítható-e. Tehát kell az elméleti tudás, de csak a gyakorlattal ötvöződve válik teljessé.”
 

Csak egy stafétabot, csak a szakma

„Még mindig a küldetésről: 2018 elején két barátom, egyetemista társam hunyt el daganatos betegségben, majd más személyes trauma is megérintett, arra az késztetve, hogy változtatni kell, társadalmi szerepvállalással megszólítani, hasznos, fontos ismeretekkel felvértezni az embereket. A barátaim is biztattak, és úgy hozta a sors, hogy idén nyár elején Bálint Gyuri bácsi, Bálint gazda, akire mindig csodálattal tekintettem fel, meghívott az otthonába. Az együtt töltött délelőttön megmutatta a kertjét, hosszan beszélgettünk szakmai kérdésekről és arról, hogy fontos lenne közelebb vinni a fogyasztókhoz az okszerű növényvédelmet, a kertgazdálkodást. Ő is bátorított-biztatott, hogy a stafétabotjának a végéből vegyek egy darabot, és próbáljam átadni a hasznos ismereteket az embereknek. Mi a cél, hogyan jöttem el Bálint Gyuri bácsitól? Tudjuk, hogy sajnos nagyon sok az allergiás beteg, a daganatos megbetegedés; hogy komoly probléma a gyermekáldás hiánya; hogy nagyon sok az emésztőszervi megbetegedés. Úgy hiszem, ezek sok esetben a táplálkozással összefüggő problémák is, és hogy az egészség már a szántóföldön kezdődik.”

Szakmai beszélgetés Bálint György kertjében

Szakmai beszélgetés Bálint György kertjében
Okszerű növényvédelmet!

„Ma Magyarországon és a világban a felfokozott nemesítés következtében és a felfokozott rezisztencia kialakulása, valamint a nagyfokú környezetváltozás miatt nem lehet szakszerű növényvédelmi kezelés nélkül termelni. Lehet biotermelést folytatni, de ez a művelési mód nagyobb lélekszámot táplálékkal ellátni nem képes, a bioterméket csak egy szűk réteg tudja megfizetni. A másik irány a környezetünk terhelését csökkentő integrált növényvédelem, ami azt jelenti, hogy nem kizárólag a kémiai védekezés, hanem a mechanikai, agrotechnikai, biológiai növényvédelem, és ha indokolt, a kémiai növényvédelem együttese tudja biztosítani, hogy okszerűen tudjunk fellépni a kórokozók és kártevők ellen. Ennek az alapja az előrejelzés, amely kulcsfontosságú, valamint az időben történő problémafelismerés, továbbá a helyspecifikus kezelés, megoldás. Igen fontos a szakmai irányítás: a szakember, a növényorvos kövesse végig a termelést, hogy a hatóanyagok lebomoljanak, és mire a fogyasztó asztalára kerül a termés, az vegyszermaradék-mentes legyen.”

Változó környezet

„Óriási probléma napjainkban, hogy az EU hatóanyagokat von ki, szerek tűnnek el, egyre nehezebb lesz az okszerű növényvédelem és szűkebb a szerválaszték. Emiatt összetettebb lesz a hatékony védekezés, és nőhet a feketetechnológia lehetősége, ami veszélyes. Sajnos a termelők rákényszerülnek, mert ha egy pötty van a paprikán, paradicsomon, már leminősítik, de nem lehet ez a megoldás. Kevesebb az engedélyezett szer, változik a környezetünk, új kártevők jelennek meg, rezisztenciaproblémák lépnek fel. Fontosabb lesz a biológiai növényvédelem fejlesztése is. Mindennek következtében nagyon nehéz lesz az okszerű növényvédelmet ellátni úgy, hogy vegyszermaradék-mentes terméket állítsanak elő. Ugyanakkor létkérdés az okszerű növényvédelem, és be kell tartani az élelmezésügyi és a munka- egészségügyi várakozási időt. Egyre nagyobb a szerepe tehát az integrált növényvédelemnek.” S hogy merre tovább, mi lehet a távolabbi cél? „Még több szellemi munka, tanulás, segítés és támogatás – sorolta Sipos József. – Célom egy termelőknek, kerttulajdonosoknak szóló ismeretterjesztő szakkönyv megírása, tanácsadás, szakcikkek, amire sok kedves kolléga is bátorít.”

„Küldetésemnek tekintem a legkülönfélébb fórumokon a szakmai megszólalást, amire nagyon sokan biztattak, és Bálint Gyuri bácsi tette fel az i-re a pontot. Idén nyár derekán indult egy Facebook-közoldalam Sipos Gazda néven, és szeptember végétől a siposgazda.hu weboldalam. Célom, hogy szaktanácsadással, szakcikkekkel, interaktív kommunikációs segítséggel, videókkal és Csordás Csaba barátommal közösen előrejelzések alapján hiteles információkat juttassak el a növényvédelmi szakemberekhez, termelőkhöz, fogyasztókhoz, olyanokhoz is, akik távol állnak a mezőgazdaságtól. Ezt a küldetést csak együtt, közös összefogással, támogatással tudjuk élővé tenni, segítve embertársainkat.”

 

Forrás: AGRÁRUNIÓ XIX. évfolyam 10-11. szám 2018. | https://www.agrarunio.hu