SEGÍTENI A JÖVŐ AGRÁRIUMÁNAK FEJLŐDÉSÉT

Kedves Barátaim,

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe, a mezolap.hu hírportálon megjelent sajtóanyagot!

Interjú Sipos József növényorvossal, azaz „Sipos Gazdával”, az Év Agrárembere verseny, két kategória győztesével.

A természet, a növények és az állatok szeretetét családi örökségként kapta az élettől, és az agrármérnök Édesapja útjára lépve, növényorvos lett Sipos József. A több diplomával is (pl. növényorvos, mérnök, tanár, agrármérnök, méhészmester, stb.) rendelkező agrár-szakember jelenleg Hódmezővásárhelyen él, de a közeli Földeákon nőtt fel, s a szülei most is ott élnek. Mint elmondta, a családi gazdaságuk ma is ott működik.

Nem nehéz az ingázás?

Egyáltalán nem, mert a szüleim most is Földeákon élnek, és a „Családi Szentélybe”, a nagyszülői tanyánk világába, mindig jó visszatérni, s találkozni ott a szeretteink emlékével és világával. Számomra ez a hely a természet oltára. A termőföld iránti tisztelet és szeretet nálunk a nagyapánktól örökölt családi indíttatás, s így a gazdaságunk az évek során folyamatosan fejlődött. Korábban a szántóföldi növények mellett fokhagymát, vöröshagymát, fűszerpaprikát, fűszernövényeket termesztettünk, de később átalakult a vetésszerkezetünk, s ma már inkább pl. a búza, az őszibúza, az őszi árpa, a napraforgó és a kukorica a domináns.

Mi volt ennek az oka?

Lényegében a kertészeti termékekhez nélkülözhetetlen kézi munkaerő egyre nagyobb hiánya, de természetesen szerepet játszott benne a bizonytalan piaci árképzés és a felvásárlási árak kiszámíthatatlansága is.

Gondolom, a pályaválasztásodban is meghatározó volt ez az agrár-közeg.

Igen, egyértelműen a mezőgazdasági vonal mellett köteleztem el magam. A középiskolai tanulmányaimat a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolában végeztem Hódmezővásárhelyen. Később szintén e városban, mostani lakhelyemen tanultam a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán. Hallgatóközpontú, családias légkörű, gyakorlatorientált képzést kaptunk, az oktatók a szívügyüknek tekintették a hallgatók szakmai fejlődését, előmenetelét. Ez egy nagy szakmai múltú iskola, ahol most is innováció zajlik, s ahol jó volt átvenni a nemes oktatók tudását. 

Neked pedig később lehetőség nyílt ezt az átvett tudást tovább adni.

Érdekes az élet, a Kar meghívott oktatni, ami nagyon megtisztelő volt a számomra, hiszen fontosnak tartom a szakképzést, az ismeretek átadását a jövő generációjának. Nem volt idegen ez a közeg, lényegében visszatértem a gyökerekhez, tanítottam korábban kertészetet és növényvédelmet is. Jelenleg a rovartan és biológiai növényvédelem tantárgy keretén belül óraadó tanárként segítem a jövő növényorvos szakembereinek képzését.

Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Kar

A katedra mindkét oldalán álltál már itt, diákként és tanárként is, van tehát kellő rálátásod a Kar oktatási rendszerére. Miért tudnád ajánlani a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát a jövő diákjai számára?

Büszke vagyok erre az iskolára, a szegedi egyetem hódmezővásárhelyi karára. Többek között azért, mert követi a kor változásait, képes a folyamatos fejlődésre, megfelel a szakmai kihívásoknak. Új képzések is megjelentek, pl. ménesgazda felsőoktatási szakképzés, agrárlogisztikai szakmérnöki képzés és a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzés. A végzett hallgatóink és az érdeklődő, diplomás szakemberek számára a szakmai aktualitások és felmerülő igények szerint kidolgozott és indított szakirányú továbbképzések („szakmérnöki” képzések) kínálnak szakmai fejlődési lehetőséget. A Továbbképzési Osztály és Regionális Szaktanácsadási Központ szervezésében pedig számos tanfolyam és (többek között OKJ-s) képzés keretében bővíthetik, aktualizálhatják ismereteiket az érdeklődők. Itt pedig szívem másik kedves világát oktathatom a méhészetet, mert a méhész szakmunkás képzés is erőssége a karnak.

A tanítási, a gazdálkodási és a növényorvosi tevékenységeid mellett komoly társadalmi szerepvállalást is végzel, előadásokat tartasz iskolákban, publikálsz, interjúkat adsz rádiókban, televíziókban.

Véleményem szerint csak úgy lehet jól ismereteket átadni, oktatni, ha az ember kísérleteket állít be, és azokból is szerez saját tapasztalatokat. Szeretek tanulni, megfigyelni, ismereteket elsajátítani, tapasztaltabb Kollégákkal konzultálni. Fontosnak tartom, hogy a jövő generációja találkozzon a természet, pl. a méhek, a madarak, a termőföld és az élővíz védelmével, világával is. A hozzám forduló gazdákkal azon dolgozom, hogy a vetéstől a betakarításig olyan termések és termékek kerüljenek az asztalokra, amelyek mindenkinek az egészségére vállnak. Próbálom segíti őket a munkájukban, növényvédelmi előrejelzéseket is végzek.

Közismerten jó viszonyt ápolsz Bálint Gazdával is.

Bálint Gyuri bácsitól, azaz Bálint Gazdától olyan bátorítást kaptam, hogy eldöntöttem, az ő szakmai példáját ötvözni fogom a saját tudásommal, családi örökségemmel, és nem hagyom veszni, ami fontos a számomra. Nagyon tisztelem Őt. Így formálódott meg bennem a Sipos Gazda küldetés. Olyan – akár az egyén mikrokörnyezetében is alkalmazható – növényvédelmi, kertészeti és kiskerti ismereteket szeretnék átadni, amelyek segítik a fogyasztókat, is a környezettudatosság és szakmai fogások elsajátításában. Mindezek érdekében rendszeresen oktatok, szaktanácsadást vállalok és ingyen elérhető információkat teszek közzé az oldalamon, a siposgazda.hu-n.

Bálint gazda otthonában fogadott

Mottóm: „Szeresd az embert, légy alázatos a termőföld iránt, élj a hivatásod talentumaival a jó cél és a fejlődés érdekében!”

Úgy néz ki, hogy jól csinálod, amit a csinálsz, hiszen téged is szeretnek az emberek. Sokan szavaztak Rád, így a közültmúltban kaptad meg az Év Agrárembere verseny Közönségdíját és a Növényvédelem Kategória első díját is.

Életem egyik meghatározó pillanata volt, amikor 2019. decemberében jelölést kaptam az Év Agrárembere 2019. kitüntető díj versenyére. Komoly megmérettetés után nekem ítélték oda a Közönségdíjat, majd végül a Növényvédelem Kategória első díját is.

A megnyert két rangos díj mögött több száz ember áll ott, a Szegedi Tudományegyetem, Kedves Barátaim és Ismerőseim közössége, akiknek nagy köszönettel, hálával és további alázatos munkával tartozom.

Két díjat is átvehettem Az Év Agrárembere 2019-es Gálán

A megszerzett szakmai tudásomat, tapasztalatomat továbbra is az emberek segítésére szeretném fordítani. Én ebben találtam meg a mindennapok és a létezésem értelmét – úgy érzem, értéket teremtek, közösségekhez tartozom, szeretek, szeretve vagyok, tudok adni és egy kicsit jobbítani a környezetemen. Egyszerűen boldog vagyok, hogy olyan helyre teremtődtem – mind családba, mind közösségbe –, amelyre büszke lehetek, s amelyben kamatoztatni tudom a kapott talentumaimat, valamint, hogy ezáltal segíthetem a jövő agráriumának fejlődését!

Az elért eredményeidhez gratulálunk, a további oktatási munkádhoz pedig jó egészséget és sok sikert kívánunk!

Nagyon szépen köszönöm!

Nádasi Zoltán

 

Forrás: www.mezolap.hu – 2020. április 15., szerda

A teljes cikk megtekinthető a MEZOLAP.HU oldalán: Segíteni a jövő agráriumának fejlődését