ÉRDEKESSÉGEK A GÖRÖGDINNYÉRŐL

Érdekességek a görögdinnyéről

Sipos Gazda válogatása
  • Magyarországon idén 4800 hektáron termesztenek dinnyét, (sárga- és görögdinnyét) 2017-hez képest ez 300 hektáros csökkenés
  • Legnagyobb dinnyetermelő területek: Békés, Heves, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
  • A várható dinnyetermés 2018-ban: 190 ezer tonna körül lesz
  • Magnélküli dinnyét a hazai dinnyeföldek 7-8 %-án termelnek
  • Megfigyelésem szerint a vásárlók főleg a 3-4 kilós dinnyéket keresik a piacokon
  • Békés megyében a dinnyék 90%-át már oltják
  • Nem kell feltétlen kikaparni a magot a dinnyéből. A dinnyemag tápértéke magas: magnéziumot, cinket és fehérjét tartalmaz. Azok, akik megeszik a dinnyemagot, lehetőség szerint rágják meg, hogy a benne lévő értékes anyagok jobban felszívódjanak
  • A görögdinnye húsa gyakran piros, de a sárga és narancssárga bélű dinnyék mellett már találkoztam fehér, sőt zöld húsú görögdinnyével is
  • A görögdinnye 90 %-os víztartalommal rendelkezik. A középkori felfedezők, utazók gyakran vittek magukkal hajón vagy teveháton görögdinnyét szomjoltónak
  • A görögdinnye édességének mértékét az ún. Brix-skálán mérjük. A legtöbb görögdinnyefajta a 9-es és 10-es érték között található. A nagyon édes görögdinnyék elérhetik a 11-12-es fokozatot is
  • Egyiptomban több mint 5500 éve termesztik a görögdinnyét. Az ókori sírhelyek falán is megtalálhatók dinnye ábrák, sőt a sírokba, a halottak mellé is helyeztek belőlük.
  • Afrikából már a X. században eljutott Kínába. Jelenleg Kínában több görögdinnyét termesztenek, mint bárhol másutt a világon. A kínaiak görögdinnyével ajándékozzák egymást, ha vendégségbe hivatalosak
  • Az első magnélküli görögdinnyét több mint, 50 éve termesztették. Ez a magnélküli változat hibrid, amelyet keresztezéssel hoznak létre, így egy steril fajtát kapnak. Fontos tudni, hogy a magnélküli görögdinnye genetikailag nem módosított, csupán éretlen fehér magokat rejt, amelyeket gond nélkül elfogyaszthatunk.