- 04 -
-
Kihívásokkal teli tavaszi munkák, a mezőgazdaságunkban…
Minden év időjárása, más és más hatással van a mezőgazdaságunkra is. Az elmúlt hónapok stressz hatásai, megviselték a fejlődő növényeinket. A több hónapja tartó szárazság, a fagyos esték, a hideg lelassította a növények fejlődését, növekedését. Terepszemlén voltunk Szentes határában, az Árpád-Agrár Zrt. területén, ahol Kovács György vezérigazgató-helyettes úrral, megtekintettük a gabona, repce táblákat. Javában zajlott a kukorica és napraforgó vetése, mely során megnéztük vetés minőségét[…]
-
Aszály, szárazság, növénytermesztési lehetőségekről a HírTv, Soroló műsorában…
A tiszta víz, az életünk alapja…
A HírTV, Soroló című műsorával, a Csongrád-Csanád megyében található Földeákra látogattunk. Itt gazdálkodik Pál Ferenc Gazdatárs és Kedves Családja, akinek a családi gazdaságában, és a saját gazdaságunkban mutattuk be, a tavaszi aszály hatását, az agrotechnikát és az öntözés fontosságát a kedves nézőknek[…]
-
A vízhiány a Dél-Alföld termőföldjeit sem kíméli
Légköri aszály van, nincsen harmat, a talaj felső rétegén – talajtípustól függően – 8-10 centiméteres porréteg van, de a mélyebb rétegekben is vízhiány tapasztalható. Nincs a talajban tartalék, ezáltal hiába telnek a hetek, hónapok, a növények le vannak maradva, megálltak a fejlődésben…
Súlyos, több hónap óta tartó aszály a környék gazdáit is elbizonytalanította. A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgettünk a szélsőséges időjárásról, és arról mit tehetnek a gazdák a kár enyhítésére. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Metszésről, a fák korona alakításról…
A gyümölcsültetvényekben a fák metszése munkaigényes és nagy szakértelmet igénylő feladat. A fák termőképessége nemcsak attól függ, hogy milyen módon történik a termőfelület alakítása, hanem attól is, hogy milyen időpontban végezzük.
A metszés történhet a fák nyugalmi állapotában, vagy a vegetációs időszakban. A koronaalakítás időszakában, minden gyümölcsfaj esetében szükség van lombtalan állapotban végzett fás metszésre, de ezt semmiképpen sem télen, hanem tavasszal, közvetlenül a rügyfakadás előtt végezzük el[…] -
Veszélyben a beporzók, tegyünk közösen értük!
Megváltozott a mikroklímánk, a környezetünk, a négy évszak két évszakra redukálódott és ehhez a méhek nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, gyengül az ellenálló képességük. Márpedig a beporzó rovarok hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást
Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma. A fejlett országokban egyenlőtlen az élelmiszerek eloszlása és ráadásul sok esetben a túltermelés is magával hozza az élelmiszerek pazarlását. A leggazdagabb országokban évente közel 110 kilónyi élelmiszert dobnak ki a családok.
Sajnos Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, egy átlagos magyar családnál hetven kilónyi élelmiszer landol a kukában évente…
A Szeged TV – Téma című műsorában arról beszélgettünk, mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsa a szemléletváltás
Zöldségek, gyümölcsök, húsok, péksütemények: élelmiszerek, amelyek sok magyar családnál a kukában végzik. Hogy miért? Mert megbarnulnak, megpuhulnak, megszáradnak vagy épp lejár a szavatossági idejük. Élelmiszerpazarlás? A legtöbb esetben igen, arról van szó…
Egy számomra kiemelten fontos témáról beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Website publicistájával, Pósa Tamarával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút!
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás mértéke napjainkban, és amit tehetünk
Napjaink egyik legégetőbb gazdasági, etikai és környezetvédelmi problémája az élelmiszerpazarlás. A jelenség ugyan a teljes élelmiszerláncot érinti, a kidobott élelmiszerhulladék jelentős részéért a háztartások felelősek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer kerül a szemétbe, melyből 400 tonnát a háztartásokból származó élelmiszerhulladék tesz ki…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Az Év Honlapja különdíjában részesült a SiposGazda.hu honlap
Egy komoly, színvonalas, ’Az Év Honlapja’ versenyen megmérettetésre került, a Sipos Gazda oldalam. A versenyre ebben az évben, rekordszámú nevezés érkezett. Kérlek tudjatok róla, hogy 331 honlap, applikáció, kreatív, tartalmi és technológiai megoldás, digitális marketing kampány mérettette meg magát, a jubileumi versenyen, összesen 28 kategóriában.
Örömmel szeretném Veletek megosztani, hogy a 331 honlap versenyében, a Sipos Gazda oldalam, az Agrár kategóriában, különdíjat nyert[…]
-
Sütőtökről, az igazi, téli csemegéről
Szaktanácsadási munkám során, nagyon sok értékes, elkötelezett Gazdatársakkal, szép hivatásokkal és termesztés technológiákkal találkozom. Nagyon köszönöm a HírTV, Soroló című műsorának, szerkesztőségének és munkatársainak a felkérést és a szakmai beszélgetést, mely egy kedves Barátommal és Családjával történt. Lukács Tibor, bordányi gazdatárs területén jártunk. Tibor, régóta foglalkozik sütőtök termesztéssel. Itt mutattuk be, a sütőtök termesztés helyzetét és a jövőbeli kilátásait[…]
- 12 -