- 11 -
-
A fejessaláta termesztésének jelene és jövője
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést[…] -
Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A víz az életünk része. Elképzelhetetlen a növények harmonikus fejlődése is a kiegyenlített vízellátás nélkül. A globális klímaváltozás és környezetváltozás az elmúlt években drasztikusan felgyorsuló tendenciát mutat. Egyre fontosabb lesz az öntözés kérdése, át kell értékelnünk akár a kiskerti, akár a szántóföldi öntözések fontosságát…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a Promenad24 újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
A legegészségesebb nyári hűsítő…
Ha nyár, akkor görög- sárgadinnye. E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros.
Megtisztelő felkérés keretében, a HírTV Soroló című műsorában, a sárgadinnye termesztésről, dinnye ágazat helyzetéről beszélgettünk. Hogyan hat a forróság, a növények fejlődésére. Milyen növényvédelmi problémák nehezítették a dinnyetermesztés helyzetét. Megvizsgáltuk e témákat is, szaktanácsadói és gazda szemmel[…] -
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
-
Tegyünk Együtt a megporzó, hasznos rovarokért…
Szereted a szép lepkéket, a katicabogarat? Kerted legértékesebb látogatói, a hasznos rovarok is számítanak Rád!
Méhzümmögés, madárcsicsergés, békakuruttyolás – mindenki létrehozhat saját kertjében egy természetes földi paradicsomot. Régóta tanulmányozom szaporodásukat, elterjedésüket, életmódjukat. Minden évszakban gondoskodunk kell növényeink védelméről, a beporzó rovarok életéről. Biztosítsunk nekik, méhlegelőket és méhlakásokat is[…]
-
Spárga, a zöldségeink királya…
Javában zajlik a spárga betakarítása. A spárgát az emberiség régóta óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Jelenleg is az egyik legkülönlegesebb finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának a rendhagyó hatása miatt is.
A világ számos területén megterem…
Alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, de jelentős azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége…
Ezekről is beszélgettünk a HírTV Soroló című műsorában[…] -
Áprilisi stressz hatásai növényeink életére
Az időjárás hatásai ebben az évben is jelentősen hatottak növényeink életére. A hideg, szélsőséges április megmutatta, a hőmérsékletben és a csapadék viszonyokban, hogy milyen stressz helyzetek alakulhatnak ki a fejlődő növényeink életében.
Az Agrárpercek műsorában, Szentesen voltam, ahol Kovács György úrral, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. vezérigazgató-helyettesével tartottunk egy közös határszemlét[…]
-
Fokhagyma, az igazi csodaszer
A HírTV, Soroló című műsorában a fokhagyma jövőjéről, termesztéséről beszélgettünk. A változó környezeti hatások miatt is, a fokhagyma termesztés eredményessége egyre nagyobb kihívás a Gazdálkodók számára. Az értékes makói fokhagyma, egy igazi Hungarikum és gasztronómiai kincs! Fogyasszunk minél több hazai hagymát és terméket[…]
-
Zümmögők, akik nélkül az emberiség nem létezne
A méhek világa mindig mutat és ajándékoz számunkra különleges dolgokat. Óvjuk védjük a méhek világát.
Örömmel osztom meg Veletek, a Szegedi Tudományegyetem hírportálján megjelent sajtóanyagot, mely a méhek napjára készült! Fogadjátok szeretettel…A zümmögők a Szegedi Tudományegyetemen falai között is különleges szereppel bírnak. Amellett, hogy az irántuk érdeklődőknek már több éve lehetőségük van kiváló szakemberektől elméleti tudást szerezni a létezésükről, Sipos József, növényorvosnak-méhészmesternek köszönhetően a gyakorlatban való működésük is elsajátítható[…]
-
Tegyünk Együtt a beporzó rovarokért…
Kerekasztal beszélgetés a méhekről is, Budapesten, a XII. kerületben…
Az elmúlt héten, a Klímabarát Települések Szövetsége, a budapesti XII. kerület, Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodájával az URBACT BeePathNet projekt keretében online kerekasztal beszélgetést szervezett „Hogyan válhatunk méhbarát városlakókká?” címmel.
Megtisztelő meghívást kaptam erre a komoly és előremutató beszélgetésre. A beszélgetés házigazdája és moderátora: Süveges Gergő újságíró volt[…]
- 04 -