ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 21. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. május 21.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

A feldolgozott csapda adataiból látható, hogy a szilvamoly egyedszáma emelkedett. Május végén, június elején, a zöld szilván körülbelül 0,6 milliméter átmérőjű berágások láthatóak, melyekből mézgafolyás jön ki. A zöld szilvák kényszerérettek lesznek, majd lehullanak a fáról.

A szilvamoly kifejlett hernyója 10-13 milliméter hosszú, rózsaszínű, a hasi oldalán halványabb színű, mint a hátán. A lepke szárnyainak fesztávolsága közel 1,5 centiméter. Az elülső szárnyai barnásszürkén tarkázottak.

Rovarmegfigyelés - 2019. május 21.

A kártevőnek évente három nemzedéke van. A fejlett hernyók sűrű szövésű gubókban telelnek át, elsősorban a fák kéregrepedéseiben bújnak meg. Az áttelelt hernyók tavasszal bebábozódnak. Az első lepkerajzás május elején kezdődik. E nemzedék lepkéinek peterakása május végén jelentkezik. A nőstény a petéket a gyümölcs felületére rakja le. A hernyók 1-2 hét alatt kelnek ki, majd befúrják magukat a szilva gyümölcs belsejébe. A berágás helyét mézgafolyás jelzi.

A lárvafejlődés ideje 2-4 hét. A kifejlett lárvák az éjszakai órákban hagyják el a gyümölcsöt, és elsősorban a talajban bábozódnak, kisebb részben a fák kéregrepedéseiben. A második lepkerajzás június közepén kezdődik, a harmadik lepkerajzás július végére tehető.

A szilvamoly ellen május végétől az érés időszakáig rendszeresen kell védekezni. Hernyófogó övekkel sok telelő hernyó összegyűjthető. A permetezés időpontjának megállapításához hatékony módszer, ha szexferomon csapdát helyezünk ki.

Jó kertészkedést kívánok!

Kártevők támadásban

Rovarok támadásban 2019. 21. hét