ROVAROK TÁMADÁSBAN 2019. 18. HÉT

Rovarmegfigyelés - 2019. április 30.

Friss előrejelzés a kártevők várható egyedszámának alakulásáról.

Kedves Kertészkedő Barátaim,

Ti is tapasztaljátok, hogy növekednek a kártevők jelenléte a kertekben és a szántóföldeken egyaránt?

Eltelt áprilisi hónapunk is, így egyre több kártevő károsításával fogunk találkozni. Többen kérdezik tőlem, mikor végezzük el a védekezést, mennyi az a rovarmennyiség amikor védekezni kell?

Védekezés időzítése

Kérlek tudjatok róla, hogy a kártevők esetében az első legfontosabb lépés mindig a védekezés szükségességének eldöntése. Ez a kártevő megjelenésének mértékétől, az egyedszámától függ. A növényvédelmi védekezés akkor indokolt, amikor a csapdákban megjelent rovarok száma akkora mértékű kártételhez vezet, ami már a kezelés elvégzését indokolja.  Ezt a helyzetet „kártételi veszélyhelyzetnek” nevezzük, de a gyakorlatban veszélyességi küszöb értékről szoktunk beszélni.

A védekezés időzítése attól függ, hogy mikor lesz a károsító rovar olyan fejlődési állapotban, amikor a rendelkezésünkre álló eszközökkel a leghatásosabban visszaszorítható a kezelendő területről. Eltérő egy rovar esetében az imágó és a lárva, továbbá az egyes lárvastádiumok érzékenysége, nehezebben sebezhető a báb, más módszerekkel védekezhetünk a petével szemben.

Az időpont nem csak a fejlődési stádiumok szerint más és más, hanem az időjárástól függően, annak hatásai is egy bizonyos fejlődési stádiumra ugyan azon a területen évente eltérő időpontban jelenik meg. Megfigyeltem, hogy a területek eltérő fekvése és más adottságai miatt, a közeli parcellákon ugyanabban az esztendőben is jelentős különbségek alakulhatnak ki, amelyek döntő hatással bírnak a védekezés hatékonysága szempontjából.

Kérlek tekintsétek meg a rovarok egyedszámának változását a mellékelt táblázatban. Látható, hogy a szilvamoly egyedszámának növekedése is figyelemre méltó.

Jó kertészkedést kívánok! Együtt – Mindenkiért!

Rovarok támadásban 2019. 18. hét