LEVÉLTETVEK TÁMADÁSAI…

Ezt kell tudnunk a levéltetvekről

Kedves Barátaim,

Új szakmai sorozatot szeretnék indítani az oldalamon, amiben bemutatom a munkánk gyümölcsét veszélyeztető károsítókat. Sajnos előbb-utóbb valószínűleg mindenki találkozik velük, de ha megismerjük az „ellenséget”, jobban tudunk harcolni ellene.

Itt a tavasz, melegszik az időjárás és a levéltetvek már megjelentek a fejlődő növényeken. A hívatlan vendégek közül először a sajnos gyakran előforduló levéltetvekkel (Aphidoidea) ismerkedünk meg. Csaknem hetven fajuk él Magyarországon. Minden fajnak van szárnyas és szárnyatlan alakja is, a szárnyas levéltetveknek két pár szárnyuk van. Testhosszuk általában 2-3 milliméter, jellemző rájuk a potrohon található potrohcső. Rendkívül gyorsan fejlődnek, 1-2 hét alatt lesz kifejlett egyed a lárvából. Sok nemzedékük van, szabadföldön a telet pete alakban gazdanövényeiken töltik.

A levéltetvek többnyire különösebb rendszer nélküli csoportokban élnek, levélen, hajtáson, virágon vagy akár termésen. Egyes fajok, mint például az alma-levéltetű ugyanahhoz a fajhoz kapcsolódnak, mások pedig idővel tápnövényt váltanak.

A levéltetvek szájszerve szúró-szívó. Táplálékuk a növények rügyeinek, friss hajtásainak, leveleinek édes nedve. Szívásuk nyomán a levél bepöndörödik, a hajtás elsatnyul, a levél, a termés deformálódik, megsárgul, elhal, lehullik. Táplálkozásuk során több vírust is átadhatnak a gazdanövénynek, ráadásul mézharmatot bocsájtanak ki, ami vonzza a penészfajokat és a hangyákat.

E szakmai írásban a levéltetvek három faját mutatom be részletesebben: a levélpirosító alma-levéltetűt, a zöld őszibarack levéltetűt és a fekete répalevéltetűt.

Levéltetvek támadásai…

Levélpirosító alma-levéltetű

Ahogy a nevéből is látjuk, ez a faj elsősorban az almafélék kártevője. Az ősanyák és a leánynemzedékek április végén jelennek meg az egyéves hajtások leveleinek csúcsán. Ezek besodródnak és először sárgás, majd piros színűvé válnak – erről kapta a nevét a faj (Dysaphis devecta). Ha sok a levéltetű, akkor az egész hajtás megcsavarodik. A nőstények petéiket a kéregrész alá helyezik el, ahonnan gyakran a télvégi permetezés sem távolítja el őket. Ha hatékonyan akarunk védekezni ellenük, akkor a petéből kikelő lárvákat kell megcéloznunk vegyi kezeléssel, lehetőleg még rügyfakadás előtt. Ha a levél már begöngyölt, akkor nem várhatunk jó eredményt a permetezéstől, mert a levéltetvek alul menedéket találnak. Ebben az esetben a felszívódó rovarölő szerek lehetnek eredményesek. Kertekben gyakran úgy védekeznek a levélpirosító alma-levéltetű ellen, hogy eltávolítják a fertőzött leveleket és ágvégeket.

Zöld őszibarack levéltetű

A zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) neve ellenére nemcsak az őszibarackot károsítja, hanem mintegy 400 nyári növényt, közöttük olyanokat, amint az uborka, tök, paradicsom, görögdinnye, spárga, baba, padlizsán, borsó, paprika, burgonya, káposzta, zeller kukorica. Az őszibarackfán kel ki, majd leginkább lágyszárú növények fonákjain él, szívogat a nyár folyamán. Emiatt a levelek a szokásosnál kisebbek maradnak, megsárgulnak, és idő előtt lehullanak. A levéltetvek vírust is terjesztenek, és táplálkozás közben mézharmatot állítanak elő. Időnként egész termesztési ágakat visszavethetnek. Nyár végén visszaköltöznek az őszibarackfára, ahol a nőstények októberben lerakják petéiket. Hasonló módon védekezhetünk ellenük, mint amit a levélpirosító alma-levéltetű ellen: a fertőzött részek eltávolításával majd elégetésével, illetve felszívódó rovarirtó szerek alkalmazásával.

Fekete répalevéltetű

A fekete répalevéltetű (Aphis fabae) a kecskerágóra, kányabangitára, labdarózsára, gyalogakácra helyezi télre a tojásait. Ebből kel ki az ősanya, melynek utódai átköltöznek a nyári gazdanövényekre, elsősorban a cukorrépára és a napraforgóra. A melegebb hónapokban sok van belőle, megjelenik a szilván, üvegházban pedig a krizantémon. Másodlagos gazdanövénye az articsóka, a nefelejcs és a lóhere. A fekete répalevéltetű szívogatja a leveleket, amik besodródnak, elsárgulnak, majd leszáradnak. A növény eltorzul, és nem növekszik tovább. A felszívódó növényvédő szerek nyújthatnak ellene védelmet.

Változatos a levéltetvek fajgazdagsága





Védekezés levéltetű ellen, mivel védekezzünk ellenük?

Lehetőségünk van védekezni a levéltetű ellen házilag ecet, szódabikarbóna és más egyszerű, konyhában, fürdőszobában fellelhető anyagokkal.

Az előrejelzés mindennek az alapja

A ragacsos színcsapda, ugyanúgy alkalmazható, mint bármelyik rovarfogó sárga lap. A röpképes első generáció egyedeit megfogva védi a fertőzésre hajlamos növényt, emellett jelzi számunkra, hogy milyen erősségű fertőzésnek van kertünk kitéve. Amikor a ragacslap sok egyedet fogott be a kertünkben, akkor tudhatjuk, hogy a permetezést mielőbb el kell kezdenünk. Óvjuk a beporzó és hasznos rovarokat.

Egyik lehetőség a vízsugaras lemosás

A legkönnyebb védekezési lehetőség a levéltetvek ellen, ha a növényt „megfürdetjük”. A cserepes növények esetében eredményesen használható. Tusolás után megtisztítottunk a növényt, nem fertőződik vissza könnyen a környezetből. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy vigyázzunk, a lágyszárú növényeket ne mossuk túl erős vízsugárral, nehogy összetörjenek!

Következő lehetőség a természetes háziszerek alkalmazása

Szeretném javasolni, ami nálam már jól bevált, hogy használhatunk a levéltetű elleni oldatokhoz csalánt és gyermekláncfüvet, mezei zsurló növényt is.

Házi praktikám: Vegyünk egy fej fokhagymát és vöröshagymát, hozzá egy csokor mentát, körömvirágot vagy levendulát és turmixoljuk őket össze 2 liter vízzel. Egy éjszakán át hagyjuk állni hűvös helyen. Másnap forraljuk fel fertőtlenítés miatt, majd szűrjük le, végül hagyjuk kihűlni. Juttassuk ki a szert a fertőzött területekre minden nap és láthatjuk a változást!

Növénytársítások a levéltetűk ellen

A növények is kölcsönhatással vannak egymásra, hiszen vannak olyan növények, amelyeket a levéltetvek nem szeretnek, e miatt ezeket a növényeket és a szomszédságukba ültetett növényeket sem támadják meg. Ezeket a növényeket javaslom ültetni: a menta, a körömvirág, az oregánó, a levendula és a fokhagyma.

Nagymamám és Édesanyám
kedvelt receptje a levéltetvek ellen
Levéltetvek ellen házilag

Keverjünk el 1 l vízben 4 evőkanál ecetet, 4 evőkanál cukrot, 4 evőkanál szódabikarbónát és 4 evőkanál folyékony szappant. Ez a praktikus, egyszerű, házilag készített mix elpusztítja a levéltetveket.

 

Biológiai úton is védekezzünk a vírusvektor rovarok ellen

A kártevő rovarok elleni védekezés egyre nagyobb környezetbarát lehetősége, a biológiai növényvédelem, amikor olyan rovarokat védelmezünk és segítjük az elszaporodásukat, amelyek a levéltetvek gyérítésére szakosodnak.

Ilyen rovarok a ragadozó sáskák, a katicabogár, és a parazitoid fürkészdarazsak. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, telepítsünk kertünkbe olyan növényeket, amelyek vonzzák ezeket a ragadozókat.

 

Kedves Barátaim! Tudom, hogy nagyon sokat dolgozunk azért, hogy minél szebb legyen a kertjeink, azt kívánom, legyen is úgy. Csak néhány lépésre van szükség, ne hagyjuk, hogy a levéltetvek tönkre tegyék az eredményt!

Együtt – Mindenkiért!