PÁLYAVÁLASZTÁS – EGY JÓ TANÁR ARRA TERELI A FIAIT, AMERRE MENNIÜK KELL…

Pályaorientációs nap Sipos Gazdával a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban

Kedves Szülők, Kedves Tanár Kollégák, Kedves Barátaim, Gyerekek,

„Egy jó tanár arra tereli a fiait, amerre menniük kell. Pláne, ha látja, hogy van ösvény. Nem szabad hozzányúlni, pláne nem megfogni, vagy kényszeríteni, csak terelni. Ez a legszebb fajta tanítás.”

(Koltai Lajos)

Nagy örömmel szeretném megosztani Önökkel, Veletek, hogy megtisztelő meghívást kaptam a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9. a osztályába, ahol egy csodálatos külső helyszínen, 31 fő okos, csillogószemű, nyitott és lelkes Gyereknek és Vincze Szabolcs osztályfőnök tanár úrnak tarthattam előadást.

Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9. a osztály Sipos Gazdával – csoportkép

Különleges helyszínre kaptam a meghívást. Kedves gyerekkori Barátom, Rakonczai István és Családja biztosította a helyszínt az előadáshoz és a találkozáshoz. Lelkesen készültek. Rakonczainé Kovács Szilvia, kedves felesége, sütött, díszített és otthonos, meghitt, lélekkel teli világgal várt bennünket.

Fantasztikus volt számomra, mikor megérkeztek kerékpárral a gyerekek, megláttam a sok kíváncsi tekintetet, boldog arcokat és közösen izgulhattam a gyerekekkel milyen is lesz ez az előadás…

A pályaorientációs napon, beszélhettem és sok kérdésre válaszolhattam a méhek világáról, az élővizek védelméről, madarak szeretetéről, a fészkelő helyük bemutatásáról a környezetünk megóvásáról, rovarok színes, érdekes világáról. Talajaink megismerésére is figyelmet fordítottunk. Talajtani rövid vizsgálatokat végeztünk, melyet nagyon élveztek a gyerekek is.

Nincs nagyobb öröm, ha az ember akár gyerekeknek, akár érdeklődő felnőtteknek átadhatja, vagy szakmai gondolatokat, ötleteket cserélhet velük. Hiszem és látom, hogy sokat kapok és sokat tanulok a gyerekektől is. Köszönöm Nektek!

Kérdeztem egyszer egy idős tanító nénit, aki még tanyasi iskolában tanított, mikor tanári vizsgámra is készültem. Mi a jó tanítás lényege Etelka néni?

Elmondta, hogy „szeresd a gyerekeket, ez a legfontosabb, de ez úgy is szívből jön. Jól kell átadni az oktatási anyagot. Nevelj, taníts, terelj, jellemet formálj, példát mutass, örülj a tanítványaid sikerének és segítsd, ha kudarcélmény éri őket, hogy tovább tudjanak lépni. Érdekeljen a gyermek is önmaga és nemcsak az, amit átadhatsz neki.”

Szívből köszönöm a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9.a osztályának, Rakonczai István és kedves Családjának a meghívást és a szervezést!

A mellékelt képeken látható a csoda, ami a gyermekek szívéből sugárzik és köszönöm a megtisztelő gondolatokat, amely a Sipos Gazda levelesládájában olvasható.

Együtt – Mindenkiért!

Pályaorientációs nap Sipos Gazdával képekben

Hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9.a osztály

Sipos Gazda levelesládája

Bethlen Gábor Református Gimnázium, 9.a osztály osztályfőnöki beszámoló, köszönőlevél

 

Rövid, de értékes betekintés a természet változatos értékeire és a mezőgazdasági termelésre 

Osztályfőnöki beszámoló a 9.a osztály, pályaválasztási délutánjáról

2020. szeptember 16-án osztályunk 31 tagja, az osztályfőnökkel együtt, látogatást tett, a Hódmezővásárhelyen gazdálkodó Rakonczai család gazdaságába. Ott két nagyon érdekes előadást is hallgathattunk. A családfő, Rakonczai István végigvezetett minket a gazdaság épületein, bemutatva a gabonatermesztő, tisztító és tároló tevékenységüket, a gépeket, a termény útját a kombájntól a tárolóig.

A másik nagyon jó előadó, Sipos József növényorvos, egyetemi tanár, a sokak által ismert Sipos Gazda volt. Ő nagyon lelkesen egy izgalmas, interaktív előadást tartott, amelyben a széles tevékenységi és érdeklődési körét mutatta be, amely mind-mind a növényekhez és az állatokhoz kapcsolódik. Gyűjteményei közül láttunk madárfészket, rovarokat, hernyókat, madártollakat, növényi magvakat, gyógynövényeket.

Megismerhettük a növényorvos tevékenységét, a fecskéket veszélyeztető hatásokat, és azt, hogy hogyan segíthetünk rajtuk. Régóta méhészkedik, így a méhek élete nagyon közel áll hozzá. Láthattunk méhészeti eszközöket, de még mézet is kóstolhattunk.

Talajtani kiselőadást is tartott. Mely során, saját kezünkkel is megtapasztalhattuk a fekete föld és a homok közötti különbséget, amikor kiflit, golyót gyúrtunk belőle.

Az előadások közben és után élvezhettük a Rakonczaiak vendégszeretetét sok finomság formájában.

Minden résztvevő egyöntetű véleménye az, hogy nagyon hasznos és érdekes kirándulás volt.

Nagyon köszönjük az előadóinknak, vendéglátóinknak!

 

Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely
9.a osztálya és
Vincze Szabolcs osztályfőnök