TAVASSZAL VIRÁGZÓ GYÜMÖLCSFÁK ÁLLAPOTÁRÓL

Csongrád megyei Délmagyarország megyei újság

Eddig jó - mondják a sárgabarack-termelők: tavaly elfagyott, most szépen virágzik, járják a méhek

Tisztelettel ajánlom figyelmetekbe és kérlek Benneteket olvassátok el a Csongrád megyei Délmagyarország megyei újságban megjelent beszélgetést, melyben a kora tavasszal virágzó gyümölcsfák állapotáról és a megporzást végző méhek munkájáról is kérdeztek.
A száraz, változó hőmérsékletű tavaszi időjárás hatással van a kajszibarack virágzására és a méhcsaládok fejlődésére is. Erről is olvashattok az interjúban. Örülök, hogy együtt készülünk a tavaszi munkákra és a környezeti változásokra is.

Együtt – Mindenkiért!

 

Tavaly olyan fagykár érte, amit a lexikonba is beleírtak, most viszont eddig nem alakul rosszul a tavasz a sárgabarackfák számára. Tavalyelőtt március 27-én még fagy volt mifelénk, április közepén pedig hó.
Virágzó sárgabarackfa

„Az Európai Unióban 65 ezer hektáron termesztik, és az éves termésmennyiség 700 ezer tonna. Magyarországon évente 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek, de hideg időjárás, vagy a virágzáskor jelentkező fagyok esetén ez visszaeshet 10 000 tonnára, mint 2018-ban” – vagyis a tavalyi fagykár az internetes lexikonba is bekerült a „kajszi, kajszibarack vagy sárgabarack” szócikk alatt. Tavaly a legjobban ezt a gyümölcsöt tizedelte meg az időjárás. Ami a csonthéjas gyümölcsöket illeti, egy évvel korábban sem volt sokkal jobb a helyzet. 2017. március 27-én a környékünkön mínusz 3–5 fok volt, április 19-én pedig havazott. Szóval igazságtalanok, akik a közösségi oldalon ezen a héten a Sándorokat, Józsefeket és Benedekeket köszöntve a jó időt kérik számon.

– A kajszifák szempontjából most nincs különösebb probléma. Kedden is jó volt az idő, járják a méhek a virágokat, komolyabb lehűlés nem várható. Jövő szerdára mutat az előrejelzés nullafokos esti hőmérsékletet – reagált kérdésünkre Sipos József növényorvos, méhész.

– A méhek szempontjából nézve a téli hőmérséklet az áttelelés tekintetében kedvező volt. Viszont az atkapopuláció szaporodási lánca sem szakadt meg. Meggyengültek a méhcsaládok. Ismert, hogy tavaly jelentős méhpusztulás volt Magyarországon. A méhek most már intenzíven mozognak, és hordanak is, a fűz, a mogyoró, a mandula után egyszerre, robbanásszerűen kezdett virágozni a kajszi.
Egyszerre, robbanásszerűen virágoznak a sárgabarackfák. És ilyenkor gyakran megfáznak.

A vásárhelyi növényorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy ez sok szempontból érzékeny fázis. A 12–14 napig is virágzó sárgabarackfákat nem csak a fagy viselheti meg. Fagypont fölötti éjjeli hőmérsékleten is megfázhat a virág. Érzékenyebbek a gombabetegségekre is ilyenkor, a monília a virágon keresztül is terjed. – Ilyenkor permetezni csak méhkímélő szerekkel szabad – mondta Sipos József.

Tavasszal virágzó gyümölcsfák

Olyan időjárás, ami mindennek és mindenkinek megfelel, sosem lesz. A sárgabarack például jól tűri a szárazságot, de sok más növény megreked a fejlődésben a mostani aszály miatt. És ahogy komoly lehűlésre, úgy jelentős esőre sem lehet számítani mostanában. Ilyen körülmények között – figyelmeztet a növényorvos – oda kell figyelni arra, hogy a talaj maradék nedvessége megmaradjon.

 

Forrás: delmagyar.hu – 2019.03.20.
A teljes cikk megtekinthető a DELMAGYAR.HU oldalán: Eddig jó – mondják a sárgabarack-termelők: tavaly elfagyott, most szépen virágzik, járják a méhek