- 04 -
-
A vízhiány a Dél-Alföld termőföldjeit sem kíméli
Légköri aszály van, nincsen harmat, a talaj felső rétegén – talajtípustól függően – 8-10 centiméteres porréteg van, de a mélyebb rétegekben is vízhiány tapasztalható. Nincs a talajban tartalék, ezáltal hiába telnek a hetek, hónapok, a növények le vannak maradva, megálltak a fejlődésben…
Súlyos, több hónap óta tartó aszály a környék gazdáit is elbizonytalanította. A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgettünk a szélsőséges időjárásról, és arról mit tehetnek a gazdák a kár enyhítésére. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Adjunk vért, mentsük meg, segítsük az emberi életet
Mindannyian tudjuk, hogy a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában és az életmentésében. A vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, a szervezetünkbe csak véradással pótolható. A magyarországi egészségügyi intézmények ellátása éves szinten, körülbelül 390 000 véradással biztosítható, a folyamatos, biztonságos ellátáshoz, napi 1600-1800 véradóra van szükség.
Segítsük közösen embertársaink gyógyulását. Aki teheti, adjon vért, és mentsen meg három életet[…] -
Veszélyben a beporzók, tegyünk közösen értük!
Megváltozott a mikroklímánk, a környezetünk, a négy évszak két évszakra redukálódott és ehhez a méhek nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, gyengül az ellenálló képességük. Márpedig a beporzó rovarok hatékony tevékenysége, munkája nélkül a táplálékaink többségét el fogjuk veszíteni…
A PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával beszélgetésünk során körül jártuk, hogy mit tehetünk mi a beporzók védelméért. Kérlek benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Csökkenteni kell az élelmiszerpazarlást
Az élelmiszerpazarlás világméretű probléma. A fejlett országokban egyenlőtlen az élelmiszerek eloszlása és ráadásul sok esetben a túltermelés is magával hozza az élelmiszerek pazarlását. A leggazdagabb országokban évente közel 110 kilónyi élelmiszert dobnak ki a családok.
Sajnos Magyarországon se sokkal jobb a helyzet, egy átlagos magyar családnál hetven kilónyi élelmiszer landol a kukában évente…
A Szeged TV – Téma című műsorában arról beszélgettünk, mit lehet tenni az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás csökkentésének kulcsa a szemléletváltás
Zöldségek, gyümölcsök, húsok, péksütemények: élelmiszerek, amelyek sok magyar családnál a kukában végzik. Hogy miért? Mert megbarnulnak, megpuhulnak, megszáradnak vagy épp lejár a szavatossági idejük. Élelmiszerpazarlás? A legtöbb esetben igen, arról van szó…
Egy számomra kiemelten fontos témáról beszélgettünk a Szegedi Tudományegyetem Website publicistájával, Pósa Tamarával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút!
Tegyünk Együtt az élelmiszerpazarlás ellen[…] -
Az élelmiszerpazarlás mértéke napjainkban, és amit tehetünk
Napjaink egyik legégetőbb gazdasági, etikai és környezetvédelmi problémája az élelmiszerpazarlás. A jelenség ugyan a teljes élelmiszerláncot érinti, a kidobott élelmiszerhulladék jelentős részéért a háztartások felelősek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2019-es adatai szerint Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna kidobott élelmiszer kerül a szemétbe, melyből 400 tonnát a háztartásokból származó élelmiszerhulladék tesz ki…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a PROMENAD24.HU újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Az Év Honlapja különdíjában részesült a SiposGazda.hu honlap
Egy komoly, színvonalas, ’Az Év Honlapja’ versenyen megmérettetésre került, a Sipos Gazda oldalam. A versenyre ebben az évben, rekordszámú nevezés érkezett. Kérlek tudjatok róla, hogy 331 honlap, applikáció, kreatív, tartalmi és technológiai megoldás, digitális marketing kampány mérettette meg magát, a jubileumi versenyen, összesen 28 kategóriában.
Örömmel szeretném Veletek megosztani, hogy a 331 honlap versenyében, a Sipos Gazda oldalam, az Agrár kategóriában, különdíjat nyert[…]
-
Feczák Család, ahol a paradicsom és a cirok életre kel
Nagyon örülök, mert több Barátom biztatására, egy új sorozat indult el, melyben szeretném bemutatni a mezőgazdaságban történő generáció váltás folyamatát. Nagyszerű, képzett, elkötelezett fiatal Kollégák és Családok példája legyen számunkra biztatás, bátorítás, hogy a mezőgazdaságunk örök körforgása egy szép csoda.
Ötödik baráti látogatásom Hódmezővásárhelyre, Feczák János ügyvezető úrhoz és Családi vállalkozásának területére vezetett. Itt találkoztam és beszélgettem Feczák János ügyvezető úr mellett két fiával, a Hódkertész Kft. ügyvezetőjével, Feczák Tamással és az Agroszemek Kft. ügyvezetőjével Feczák Gábor Barátaimmal[…] -
Klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A víz az életünk része. Elképzelhetetlen a növények harmonikus fejlődése is a kiegyenlített vízellátás nélkül. A globális klímaváltozás és környezetváltozás az elmúlt években drasztikusan felgyorsuló tendenciát mutat. Egyre fontosabb lesz az öntözés kérdése, át kell értékelnünk akár a kiskerti, akár a szántóföldi öntözések fontosságát…
Ezekről a témákról is beszélgettünk a Promenad24 újságírójával, Sallós Lucával. Kérlek Benneteket, ha tehetitek, olvassátok el, e szakmai interjút[…]
-
Szegedi Tudományegyetem, Ünnepi kinevezése…
Örömmel, hálával és nagy boldogsággal szeretném megosztani Veletek, hogy a mai napon a Szegedi Tudományegyetem, Kari tanács előterjesztésére, az egyetemi Szenátus kinevezett címzetes egyetemi docenssé. Szép ünnepség keretében, ma volt az ünnepi oklevél átadása.
Nagyon köszönöm a Kari tanács és a Szenátus támogatását és a bizalmát. Külön köszönöm Dr. Rovó László rektor úrnak és Dr. Mikó Edit dékánasszonynak a kinevezést[…]
- 06 -