- 11 -
-
A fejessaláta termesztésének jelene és jövője
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést[…] -
Az EC jelentősége a kertészetben
A növény számára mindig is fontos az öntözővíz, különösen a zöldségtermesztés tekintetében. Tudni kell, hogy ezekben általában vízben kiválóan oldódó műtrágya anyagokat oldunk fel, különféle arányban, mennyiségben és minőségben. Bármilyen bekeverés esetén megváltozik a víznek a pH tartalma, de megváltozik a víznek az EC tartalma, vagyis az elektromos vezető képessége…
Mi is az elektromos vezető képesség?
Miért fontos kalibrálni, figyelni a tápoldatnak az EC tartalmát?
Milyen módszerek vannak az EC tartalom mérésére[…] -
A legegészségesebb nyári hűsítő…
Ha nyár, akkor görög- sárgadinnye. E két fogalom elválaszthatatlan volt számunkra a nyári vakációk alatt. Imádtuk és ettük, akár kisebb volt akár nagyobb, akár sárgabelű akár piros.
Megtisztelő felkérés keretében, a HírTV Soroló című műsorában, a sárgadinnye termesztésről, dinnye ágazat helyzetéről beszélgettünk. Hogyan hat a forróság, a növények fejlődésére. Milyen növényvédelmi problémák nehezítették a dinnyetermesztés helyzetét. Megvizsgáltuk e témákat is, szaktanácsadói és gazda szemmel[…] -
A fűszerpaprika-termesztésről a HírTV Soroló műsorában…
Ami nélkül a magyar konyha elképzelhetetlen
Tudjuk, hogy a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum, de azt talán nem, hogy a világ egyetlen más konyhájában sem használják tisztán por alakban, más fűszerek nélkül a pirospaprikát, csak nálunk.
Bármennyire alapfűszernek tartjuk is most, a fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika, azaz a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por csak néhány száz éve része gasztronómiánknak[…]
-
Szegedi Tudományegyetem, Ünnepi kinevezése…
Örömmel, hálával és nagy boldogsággal szeretném megosztani Veletek, hogy a mai napon a Szegedi Tudományegyetem, Kari tanács előterjesztésére, az egyetemi Szenátus kinevezett címzetes egyetemi docenssé. Szép ünnepség keretében, ma volt az ünnepi oklevél átadása.
Nagyon köszönöm a Kari tanács és a Szenátus támogatását és a bizalmát. Külön köszönöm Dr. Rovó László rektor úrnak és Dr. Mikó Edit dékánasszonynak a kinevezést[…]
-
Spárga, a zöldségeink királya…
Javában zajlik a spárga betakarítása. A spárgát az emberiség régóta óta fogyasztja és néhány évszázad óta termeszti is. Jelenleg is az egyik legkülönlegesebb finom-zöldségek közé sorolják nemcsak a termesztésének, hanem a fogyasztásának a rendhagyó hatása miatt is.
A világ számos területén megterem…
Alacsony a szénhidrát- és zsírtartalma, de jelentős azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége…
Ezekről is beszélgettünk a HírTV Soroló című műsorában[…] -
A növényeink tápoldatozásának a jelentősége
A növényeink számára az életet a gyökereikhez eljuttatott víz jelenti. Annak, hogy a növény milyen hatékonysággal képes felvenni a tápanyagokat a vízből vagy tápoldatból, a pH-érték és a lúgosság vagy lúgtartalom a legfontosabb szempontjai.
A modern tápoldatozó-rendszerek segítségével biztosítható, hogy az öntözéshez használt víz pH-értéke és lúgossága az optimális tartományon belül legyen. E módon garantálható a növények megfelelő fejlődése, maximalizálható a termés, illetve tehető takarékossá a tápanyagok és vegyszerek felhasználása[…]
-
Fokhagyma, az igazi csodaszer
A HírTV, Soroló című műsorában a fokhagyma jövőjéről, termesztéséről beszélgettünk. A változó környezeti hatások miatt is, a fokhagyma termesztés eredményessége egyre nagyobb kihívás a Gazdálkodók számára. Az értékes makói fokhagyma, egy igazi Hungarikum és gasztronómiai kincs! Fogyasszunk minél több hazai hagymát és terméket[…]
-
Áprilisi tennivalók a kertekben
Mikor és hogyan ültethetjük ki kertünkbe a zöldségeket, fűszernövényeket? Mit tegyünk most a gyümölcsfákkal, a gyeppel, virágainkkal és a mediterrán dísznövényeinkkel? A ház körüli aktuális teendőiről beszélgettünk a budapesti 12. kerület újságíró Kollégájával. Szeretném megosztani Veletek azokat a kérdésekből álló kis összefoglalót, amit a Hegyvidéki Zöld Iroda által nemrégiben elindított kertészeti szaktanácsadási szolgáltatás keretében tettek fel nekem a kertbarátok. Köszönöm az eddigi sok megkeresést, és érdeklődést a kerületi lakosoknak[…]
-
Szaktanácsadással az egészséges növényekért a 12. kerületben
Szakmai segítségben szeretnék segíteni a Hegyvidéki Zöld Iroda elektronikus levélcímére érkező kertészeti kérdésekre március elejétől. A segítő szándékkal indított szolgáltatás a kerületi dísz- és haszonkertek, továbbá a szobanövények gondozásával kapcsolatban biztosít gyors és személyes segítséget. A célunk, egy hatékony szaktanácsadási rendszer létrehozása a kerületi kertbarátok számára, amelynek segítségével néhány napon belül választ kaphatnak leggyakorlatibb kérdéseikre[…]
- 03 -